A pápa üzenete a G20 országokhoz

Létrehozás: 2009. április 02., 09:16 Legutolsó módosítás: 2009. április 02., 09:43

Róma – London – XVI. Benedek pápa üzenetben fordult a londoni G20 csúcs résztvevőihez, arra bátorítva az államokat és nemzetközi szervezeteket, hogy közösen keressenek megoldást a nemzetközi méreteket öltött világválságra. El kell kerülni a nacionalista vagy protekcionalista megoldásokat – figyelmeztetett a pápa a Gordon Brown brit miniszterelnökhöz címzett üzenetben. Forrás: Magyar Kurír

A pápa azt írja: kameruni és angolai utazása során azt tapasztalta, hogy az afrikai országokat különösen is sújtja a válság, a Szaharától délre fekvő államok közül azonban csak Dél-Afrika képviselteti magát a csúcstalálkozón. A tanácskozás résztvevőinek szem előtt kell tartaniuk, hogy azok szenvednek leginkább a – rajtuk kívül álló okokból keletkezett – válság hatásaitól, akiknek szava a politikában a legkevésbé jut érvényre.

A mostani válság oka a gazdasági rendszerek erkölcsének hiánya – írja a pápa. Emlékeztette az államokat saját maguk vállalta kötelezettségükre, hogy 2015-ig megszüntetik az extrém szegénységet a világon. „Ez korunk egyik legfontosabb feladata" – hangsúlyozta XVI. Benedek.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben