A pápa újabb kínos pillanata: visszavonta a püspöki kinevezést

Létrehozás: 2009. február 16., 20:59 Legutolsó módosítás: 2009. február 16., 21:00

Bécs - Szűkszavú közleményben tudatta vasárnap este a linzi címzetes püspöknek jelölt Gerhard Maria Wagner, hogy tekintettel a személyével szembeni ausztriai, de különösen linzi fenntartásokra, mégsem tölti be a magas egyházi tisztséget. Forrás: hvg

A pápa újabb kínos pillanata: visszavonta a püspöki kinevezést

XVI. Benedek

Az egyszerű falusi lelkésszé visszavedlő egyházfi arra kérte a pápát, hogy vonja vissza kinevezését. A Vatikán szélsebesen reagált, XVI. Benedek, éppen két héttel azután, hogy Wagnert kiszemelte püspöknek, visszavonta a kinevezést.

A kimondottan őskonzervatív – a homoszexualitást betegségnek, Harry Pottert ördögi ármánynak, a cunamit isten büntetésének minősítő – Wagner kinevezése tömeges kilépést indított el a katolikus egyházból, s lázadást szült az egyházi szervezeten belül is.

A progresszív és a tradicionális katolikus egyházi irányzatok egész Ausztriában szemben állnak egymással, de a harc Felső-Ausztriában különösen éles. Ott a liberális nézetű papi csoport erősebb az átlagnál, lényegében ezért is akarta a nyájat a Vatikán Gerhard Maria Wagner vezetésével visszaterelni a hivatalos vonalhoz. Felső-Ausztria egyébként – a liberális nézetek ellenére – egyházi éltanulónak számít, a magukat katolikusoknak vallók 16,4 százaléka rendszeresen látogatja az instentiszteletet, ennél többen csak Kismartonban (Eisenstadt) járnak az ausztriai katolikusok templomba.

Maga az osztrák katolikus egyház feje, a bécsi Schönborn bíboros is ellene volt Wagner kinevezésének, evégett még a pápánál is járt, s éppen mára válságtanácskozást hívott össze az osztrák fővárosba. Ezt megelőzve dobta be a törölközőt Wagner, s teremtett újra egyházi nyugalmat. Az osztrák keresztény sajtó tapsol a lépésnek, és tanulóképesnek minősíti a Vatikánt.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben