A pápa támogatja az anglikán hívek befogadását

Létrehozás: 2010. január 18., 11:02 Legutolsó módosítás: 2010. január 18., 11:04

Róma – A pápa védelmébe vette azt a korábbi vatikáni kezdeményezést, hogy a római katolikus egyház fogadja be az egyházukból kiábrándult anglikán híveket. Forrás: MTI

XVI. Benedek a Hittani Kongregáció tagjai előtt mondott beszédében úgy vélte: az anglikánok esetében az ökumenizmus, vagyis a világ összes keresztény egyházának együttműködésére irányuló mozgalom lehet a végső cél.

A Vatikán októberben kezdeményezte, hogy szervezeti keretet kínál az egyházukban csalódott anglikán híveknek arra, hogy akár egyénileg, akár csoportosan csatlakozzanak a katolikus egyházhoz, miközben egyes vallási hagyományaikat megőrizhetik. A világ 77 millió fős anglikán közösségének számos tagja jelezte, hogy vissza óhajt térni a katolikus egyház kebelébe. Ezek a főként tradicionalista hívek elégedetlenek azzal, hogy az anglikán egyházban újabban nőket is pappá szentelnek, valamint megáldják a homoszexuális párok házasságát.

Az anglikán egyházat 1534-ben VIII. Henrik angol király alapította meg, miután a Szentszék elutasította házasságának a felbontását. A két egyház között azóta is teológiai vita folyik esetleges újraegyesítésükről, és a Szentszék az ökumenizmus zászlaja alatt igyekszik minél több hívet visszaszerezni. Hittérítő tevékenységét kiterjesztette az ortodox keresztényekre is.

XVI. Benedek a Hittani Kongregáció előtt – amelynek pápává választása előtt negyedszázadon át a vezetője volt – úgy fogalmazott: a vatikáni kezdeményezés nem ellenkezik az ökumenizmussal, amely segít abban, hogy az anglikán hívek teljes hitközösséget vállalhassanak a katolikus egyházzal.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben