A pápa fogadta az új magyar szentszéki nagykövetet

Létrehozás: 2009. február 03., 09:12 Legutolsó módosítás: 2009. február 03., 09:13

Róma - XVI. Benedek pápa február 2-án fogadta a bemutatkozó látogatásra érkező új magyar vatikáni nagykövetet. Balassa János korábban a Külügyminisztérium személyzeti főosztályának vezetője volt. Forrás: Magyar Kurír

Pontosan kidolgozott etikai alapokra helyezve kell átalakítani a világgazdaságot és a politikát – hangsúlyozta XVI. Benedek pápa. Mindenkor elsődleges szempont kell, hogy legyen az emberi méltóság és a közjó – mondta a Szentatya új magyar szentszéki nagykövet első hivatalos vatikáni látogatásakor.

Örvendetes, hogy az 1989-es változások következtében sikerült kivívni a szabadságot a közép-kelet-európai országokban, ám ez újonnan megszerzett szabadság veszélyeztetheti és kiszoríthatja a nemzet történelmében és kultúrájában mélyen gyökerező alapvető keresztény emberi értékeket, olyan eszmékre cserélve fel, melyek az ember méltóságáról alkotott helytelen felfogáson alapulnak; ez pedig káros hatással lehet a társadalom fejlődésére – hangsúlyozta XVI. Benedek pápa.

Beszédében a pápa kifejezte aggodalmát a családok helyzete miatt: a modern Európa bizonyos területein téves elképzelések követői megkérdőjelezik a család alapvető szerepét. A helytelen, őt veszélyeztető gondolkodásmód a család intézménye elleni „agresszív szociális és politikai intézkedésekben” is kifejeződik. Óvnunk kell a családot, társadalmunknak ezt az alapvető elemét, amely minden kultúra és nemzet életében központi helyet foglal el – hangsúlyozta a Szentatya, majd az egyházi oktatási intézmények szerepére hívta fel a figyelmet: a szülőknek mint első nevelőknek joguk van – amennyiben élnek e lehetőséggel – gyermeküket vallásos iskolába íratni. Az 1989-ben újra beindított egyházi iskolák finanszírozása azonban sajnos továbbra sem megoldott Magyarországon.

A pápa imáiról biztosította a nagykövetet, hogy most kezdődő diplomáciai küldetése tovább erősítse a Szentszék és a Magyarország közötti baráti kapcsolatokat. „Isten áldja meg Magyarországot!" – búcsúzott a pápa az új szentszéki nagykövettől.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben