A pápa elfogadta a libanoni maronita keresztény egyházfő lemondását

Létrehozás: 2011. február 28., 12:57 Legutolsó módosítás: 2011. február 28., 13:02

Róma – XVI. Benedek pápa vasárnap elfogadta a libanoni maronita keresztény egyház élén álló pátriárka, Naszrallah Butrosz Szeif bíboros lemondását – jelentette az I-media vallási hírekre szakosodott ügynökség. Forrás: MTI

A pápa a lemondási szándékot jóváhagyó levelében méltatta a 90 éves bíboros olthatatlan békevágyát. A maronita főpap 1986-ban került a libanoni keresztények egyházának az élére. Főpapi teendőinek ellátása mellett jelentős belpolitikai szerepet is vállalt Libanonban, ahol a valaha nagy befolyással rendelkező keresztények a libanoni polgárháború (1975-1990) nyomán meggyengültek. 2000-ben az ő felszólítására bontakozott ki a szíriai gyámkodás visszaszorítását célzó mozgalom, amelynek hatására 2005-ben az utolsó szíriai katona is elhagyta Libanont.

Ő volt a maroniták 76. pátriárkája azóta, hogy a több mint 1500 éve Szent Maron megalapította az egyházat. Utódjáról a mintegy 40 püspököt számláló szinódus dönt, amelynek egy hónapon belül össze kell ülnie. A jelölt nevét végleges jóváhagyásra a pápa elé terjesztik. A pápa egyébként pénteken fogadta a Vatikánban a maronita pátriárkát.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben