A pápa beszédet mondott a tel-avivi reptéren

Létrehozás: 2009. május 11., 17:41 Legutolsó módosítás: 2009. május 11., 17:45

Tel-Aviv – „Sajnos az antiszemitizmus továbbra is felüti visszataszító fejét a világ számos részén, s ez elfogadhatatlan" – fogalmazott a Szentatya a tel avivi Ben Gurion repülőtéren. A pápát Simon Peresz államfő és Benjamin Netanjahu miniszterelnök fogadta, de jelen voltak a politikai és vallási élet képviselői is. Forrás: Magyar Kurír

Köszöntő beszédében a pápa a holokausztról szólt. Látogatása során tisztelegni kíván a hatmillió elpusztult zsidó emléke előtt, és azért imádkozik, hogy az emberiség soha többé ne legyen ilyen szörnyű bűntett tanúja. A zsidó nép tragikus módon olyan ideológiák borzalmas következményeit tapasztalta meg, amelyek megtagadták az emberek alapvető jogait.

Amikor az ember vallási dimenzióit tagadják vagy a kiszorítják, az az elidegeníthetetlen emberi jogok alapjait fenyegeti – figyelmeztetett a pápa. A vallásnak megfelelő helyet kell biztosítani a társadalom életében. Egy igazságos társadalmi rend megköveteli az emberi szabadság és méltóság tiszteletben tartását – tette hozzá.

Simon Peresz latin nyelvű régi köszöntéssel fogadta a pápát: «Ave Benedicte, princeps fidelium, qui hodie terram sanctam visitas» (Üdvözlégy, Benedek, első a hívek között, aki ma a Szentföldre látogatsz). Az izraeli államfő angolul folytatta beszédét. Peresz a pápa útját a béke fontos missziójának nevezte. „Az Ön látogatásában a történelmi Izrael és a megújult Izrael a béke, a tolerancia és a remény nagy útjának előkészítését látja" – fogalmazott az izraeli államfő. Köszönetet mondott a pápának a gyűlölet és erőszak elleni erőfeszítéseiért, és arról beszélt, hogy a zsidó-keresztény párbeszédet „a próféta lelkületével" kell folytatni, s egyben hangsúlyozta Izrael politikai elkötelezettségét a közel-keleti konfliktus megoldásáért.

A pápa arra figyelmeztetett beszédében, hogy az izraeli-palesztin béketárgyalás valamennyi lehetőségét ki kell használni. Mindkét népnek lehetőséget kell biztosítani, hogy békében élhessen saját hazájában és biztonságos, nemzetközileg elismert határok között. Reményét fejezte ki, hogy ha a tárgyalások légkörében nagyobb bizalom tapasztalható, akkor mindkét fél tényleges előrelépéseket tehet a stabil béke felé vezető úton.

A Szentatya úgy fogalmazott: zarándokként érkezett, hogy a szent helyeken különleges módon imádkozzon a Szentföld és az egész világ békéjéért. Reményét fejezte ki, hogy valamennyi zarándok korlátozás nélkül szabadon eljuthat a szent helyekre, és hogy fenntartóik ezeket méltó módon meg tudják őrizni. Arra bátorította az ott élő keresztényeket, hogy maradjanak a Szentföldön, hiszen a kiengesztelődésben tett tanúságuk által különleges módon hozzájárulhatnak a békéhez.

A repülőtéri fogadási ceremónia után a pápa helikopterrel Jeruzsálembe indult, ahol délután udvariassági látogatást tesz az elnöki palotában, majd felkeresi a Jad Vasem emlékhelyet.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben