A pápa beszédet mondott a kameruni püspökökhöz

Létrehozás: 2009. március 18., 19:33 Legutolsó módosítás: 2009. március 18., 19:35

Yaounde – Március 18-án, szerdán délelőtt a pápa a tsingai Christ-Roi (Krisztus Király) templomban kameruni püspökökkel találkozott. A pápát a püspöki kar elnöke, a yaoundéi érsek, Simon-Victor Tonyé Bakot köszöntötte. A püspökökhöz intézett, iránymutató beszédében Benedek pápa nem csak a kameruni, hanem az egész afrikai egyházat érintő kérdésekről szólt. Forrás: Magyar Kurír

A Szent Pál évben különösen fontos – mondta – hogy világossá tegyük, mennyire lényeges, hogy az Evangélium mindenkihez eljusson. A feladat, amit az egyház Krisztustól kapott ma is elsődleges fontosságú. Ahogyan Szent Pál mondja: jaj nekem, ha nem hirdetem az Evangéliumot.

A pápa felhívta a figyelmet a püspökök között egység fontosságára. Újra és újra közös álláspontot kell kialakítaniuk, hiszen a világ ma sokféle kihívást állít az egyház elé. Az egyházmegyéknek az eddigieknél jobban együtt kell működniük annak érdekében, hogy Afrika mindenrészébe jusson pap. Ez az az apostoli szolidaritás, amellyel az egyház eleget tud tenni missziós feladatának – figyelmeztetett a Szentatya.

A pápa arra is kérte a püspököket, hogy szoros kapcsolatban legyenek papjaikkal is. Példát kell adniuk a papságnak és egyúttal figyelemmel kell lenniük arra is, hogy életstílusuk valóban a papi életformának megfelelő legyen. „Nyomatékosan kérlek titeket, figyeljetek arra, hogy a papok és szerzetesek hűek maradjanak fogadalmukhoz, amelyet pappá szentelésükkor, vagy a szerzetesrendbe való belépésükkor tettek”. A papok és a szerzetesek tanúságtétele csak így lehet érvényes és hiteles. Nem fordulhat elő, hogy a tanítás és a valóban megélt élet ne legyen összhangban egymással.

A Szentatya örömmel állapította meg, hogy a papi hivatások számában nincs hiány. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon fontos a jelentkezők alkalmasságának vizsgálata. Nagy gondot kell fordítani a szemináriumokban folyó papképzésre. Az embert, a gondolkodást, a lelket egyaránt képezni kell, hogy a jövendő papok valóban érett és alkalmas személyiségekké váljanak. Csak ilyen módon lesznek jól felkészítve a papi életre.

Benedek pápa megemlékezett a katekétákról is, akik csaknem négyszer annyian vannak, mint a papok és a szerzetesek. Megköszönte szolgálatukat, amelyet az egyháznak tesznek. Mint mondta, a katekétákat támogatnia kell az egyháznak – anyagilag is – és megfelelő képzésükről is gondoskodni kell.

Beszédében a pápa a családok szerepére és a családok pasztorációjára is felhívta a püspökök figyelmét. Mint mondta a hagyományos afrikai családmodell értékeit óvni kell, különösen ebben a szekularizált világban.

A Szentatya a liturgia végzéséről is szólt. Mint mondta, lényeges, hogy a túláradó örömnyilvánítás, az énekek és táncok ne akadályozzák a híveket abban, hogy bensőséges egységbe kerüljenek Istennel, hogy a gesztusok és a szavak valóban kifejezzék a liturgia lényegét. A szertartások legyenek méltóságteljesek.

A szekták terjedését legjobban úgy lehet megakadályozni, ha a gyermekek s a fiatalok megfelelő nevelést kapnak – figyelmeztetett a pápa. Bátorította a világi katolikus egyesületeket, különösen a nőszövetségeket, hogy továbbra is segítsék az egyház missziós munkáját. Ezzel a nők öntudatra ébredését is segítik, megmutatva nekik, hogy mi a hivatásuk az egyházban és a társadalomban.

Végezetül a Szentatya hangsúlyozta: az egyház védeni akarja a szegények és elesettek jogait – mert ezzel mutatja meg, hogy valóban Isten családja. Ez a magatartás kizár minden etnocentrikus magatartást, vagy szélsőséges partikularizmust és a mindenki javáért való együttműködésre hív.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben