A pápa az anglikán érsekkel találkozott

Létrehozás: 2010. szeptember 18., 14:41 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 18., 14:44

London – Londoni idő szerint szeptember 17-én, pénteken délután 4 órakor XVI. Benedek pápa udvariassági látogatást tett Rowan Williams érseknél, az anglikán prímás rezidenciáján, a Lambeth Palotában. A két vallási vezető beszédet mondott, majd közösen elimádkozták a Miatyánkot. Forrás: Magyar Kurír

Üdvözlő beszédében a pápa megemlékezett elődjének, II. János Pál pápának, és Robert Runcie akkori canterburyi érseknek a harminc évvel ezelőtti találkozójáról. Akkor a székesegyházban mindketten Krisztus tanítványainak egységéért imádkoztak. Ma is tudatában kell lennünk annak, hogy az az egység, amelyet Krisztus tanítványainak kívánt, csak az imádság segítségével, a Szentlélek közreműködésével jöhet létre – mondta a Szentatya.

A pápa megállapította, hogy az Anglikán Egyház és a Katolikus Egyház közötti párbeszéd XXIII. János pápa és Geoffrey Fisher érsek 1960-ban történt találkozója óta igen sokat lépett előre.

A Szentatya rámutatott: Nagy-Britannia mára multikulturális országgá vált. Ez azonban esélyt ad a keresztényeknek, hogy más vallások képviselőivel együtt az ember transzcendens dimenziójáról szóljanak. Ebben a feladatban nélkülözhetetlen az ökumenikus együttműködés – mondta.

A Lambeth Palota sajtóirodája által kiadott sajtóközlemény szerint a beszédek után magántalálkozóra került sor.

A magánbeszélgetés során a pápa és az érsek számos olyan kérdést vitatott meg, amelyek kölcsönösen érdeklik az anglikánokat és a római katolikusokat. Mindketten leszögezték, hogy „szükség van a Jézus Krisztusban való üdvözülés evangéliumi üzenetének hirdetésére, egyrészt értelmes és meggyőző módon a mélyreható kulturális és társadalmi átalakulás jelenlegi kontextusában, másrészt az életszentség és az Isten színe előtti tisztaság révén."

Megállapodtak abban, hogy fontos az ökumenikus kapcsolatok javítása, és folytatni kell a teológiai párbeszédet. A Szentatya és Rowan Williams ismételten leszögezték: fontos az egyház fogalmát érintő párbeszéd folytatása.  A pápa és az anglikán prímás közösen reflektáltak a közel-keleti keresztények komoly és nehéz helyzetére. Minden keresztényt felszólítottak, hogy imádkozzanak testvéreikért és támogassák őket, hogy továbbra is békés tanúságot tegyenek a Szentföldön.

Szükség van bátor és nagylelkű elkötelezettségre az igazságosság és a béke területén, különös tekintettel a szegények szükségleteire. Sürgetni kell a nemzetközi hatóságokat, hogy küzdjenek az éhség és a betegségek ellen.

A találkozót követően a pápa és az anglikán prímás együtt mentek át a Westminster Palotába és a Westminster Apátságban közös esti imán vettek részt.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben