A pápa a Vatikánba rendelte az ír püspököket a pedofilügy miatt

Létrehozás: 2010. január 21., 09:00 Legutolsó módosítás: 2010. január 21., 09:01

Róma – A pápa a Vatikánba rendelte február közepére az írországi püspököket, hogy kifejtse előttük véleményét a római katolikus egyház számára rendkívül szégyenteljes gyermekzaklatási ügyről – közölte szerdán Federico Lombardi, a Szentszék szóvivője. Forrás: MTI

Dublin környékén az 1975 és 2004 közötti időszakban számos egyházi kezelésű iskolában, nevelőotthonban és javítóintézetben bántalmazták és szexuálisan zaklatták a növendékeket. A dublini érsekség azonban elhallgatta a tudomására jutott visszaéléseket, mert számára a titoktartás, a botrány elkerülése és az egyház jó hírének a megóvása volt a fő szempont.

A pápát végtelenül lesújtotta a kipattant botrány, és ez ügyben decemberben már fogadta az ír katolikus egyház fejét, Sean Brady bíborost, aki szintén jelen lesz a pápával való februári találkozón, amelyen az ír főpapok is kifejthetik gondolataikat az ügyről. A tervek szerint az ír küldöttség tagjai találkoznak a Római Kúria és a Hittani Kongregáció vezetőivel is.

XVI. Benedek decemberben, amikor fogadta Brady bíborost, jelezte, hogy pásztorlevelet fog küldeni az ír hívőknek a szexuális visszaélésekről. A írásban emellett világosan ki fogja fejteni elképzeléseit arról, hogy az egyház mit válaszoljon a kialakult helyzetre.

Claudio Hummes bíboros, a Klérus Kongregációjának vezetője nemrégiben kifejtette: pártatlanul kell megvizsgálni, hogy kiket terhel felelősség az „oly sok fájdalmat okozó ügy” miatt, és meg kell büntetni a felelősöket.

A dublini érsekség hozzáállását a gyermekbántalmazási ügyhöz, és annak eltussolásához egy novemberben közzétett 700 oldalas jelentés tárta fel. A dokumentum nyomán négy ír püspök nyújtotta be lemondási szándékát az egyházfőnek.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben