A Nők Világimanapjára készülnek – Idén Kamerun áll a középpontban

Létrehozás: 2010. február 19., 11:36 Legutolsó módosítás: 2010. február 19., 11:51

Mainz – A kameruni nők helyzete áll a középpontban a március 5-én rendezett Nők Világimanapján. Idén a mottó: „Minden, ami lélegzik, dicsérje az Istent” – lesz. A nyugat-afrikai állam asszonyai állították össze az istentiszteleti rendet a világméretű imatalálkozóhoz – mondta Iris Pupak, a Német Világimanapi Bizottság szóvivője. Az összegyűjtött adományokat Kamerun illetve Haiti fogja kapni. Forrás: epd.de

„A kameruni emberek élete nem egyszerű” – magyarázta Pupak. – Mégis az istentiszteletek sokkal boldogabbak és örömtelibbek, mint Németországban. Ha úgy kellene élnünk, mint ők, biztosan mindannyian depressziósak lennénk az egyházban. Az ottani emberek életét nagyban megnehezíti a korrupció, ráadásul Kamerun nem jogállam. Az emberek kreativitásukat mesteri fokra fejlesztették, hiszen csak így tudják, alacsony fokon, mindennapi szükségleteiket beszerezni.”

Épp a nők azok, akik sokszor erőszak áldozataivá válnak. A genitáliák megcsonkítása még mindig elterjedt Kamerunban – tette hozzá Pupak. Az özvegyeket kitaszítják elhunyt férjük klánjából, így ezzel életfeltételeiket teljesen elveszítik. A Német Világimanapi Bizottság már 1975 óta segít az ország nőinek adományokkal.

A német nők 1949 óta részt vesznek az imanapi megmozdulásban, amelyet egykor a 19. században Észak-Amerikában hívtak életre. Pár éve férfiakat is meghívnak az imaheti istentiszteletekre is.

A német szervezet jelentése szerint idén több mint egymillió istentiszteleti rendet küldenek szét a résztvevő gyülekezeteknek. Az istentiszteletek látogatóinak száma az elmúlt években stabilizálódott, és az éves adományok is körülbelül 2,8-3 millió euró körül mozognak.

A világimanap mindig március első péntekén van és minden évben egy ország áll az imádságok középpontjában. Idén Kamerun került sorra, ám a következő évben, 2011-ben Chilét fogják támogatni.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben