A nők ordinációját szorgalmazták az LVSZ afrikai konzultációján

Létrehozás: 2010. március 29., 10:51 Legutolsó módosítás: 2010. március 29., 11:09

Abuja – Egyházi képviselőnők 2010. március 26-án nyilatkozatban fordultak a Lutheránus Világszövetség afrikai konzultációjának tagjaihoz és azt követelték, hogy Isten adományaiként kezeljék végre az afrikai nőket is, akinek tegyék lehetővé lelkésszé avatásukat és egyházi vezető pozíciókban való tevékenységüket. Forrás: LWI, evangelikus.hu

Mint ahogyan arról honlapunk korábban már többször is beszámolt, a Lutheránus Világszövetség nyári Nagygyűlésének előkészítő konzultációja zajlik jelenleg Afrikában, az ottani mintegy 31 LVSZ-tagegyház 90 képviselője számára.

A március 24. és 28. közötti értekezleten, Abujában, a női képviselők egy nyilatkozatban követeltek jogokat az afrikai nők számára.

„Hisszük és valljuk Isten teremtési rendjének teljességét és tökéletességét, amelybe beletartozik az is, hogy a nők a társadalomban illetve az egyházi intézményekben is munkát végezzenek. A nők és férfiak közös részvétele a társadalomban az egyház előremutató reformációját és átváltozását jelenti. Mivel a nők a családi élet szervezői és a gyermekek nevelése is rájuk hárul, ezért kérdezzük: miért ne vállalhatnának felelősséget az egész társadalmon belül és az egész egyházban is? – tették fel a kulcskérdést az írásban.

Az afrikai nők képviselői már 2009. októberében javasolták, hogy az emberkereskedelem és az élelmezési problémákra, valamint a HIV/AIDS terjedése ellen, a nők és gyermekekkel szembeni erőszak ellen, a nemi jogegyenlőség érdekében hangsúlyosabban lépjenek fel az afrikai lutheránus egyházak.

A nők megállapították, hogy a szegénységnek Afrikában női arca van, ami azt jelenti, hogy a szegénység és a tradíciókban, kultúrákban gyökerező erőszak, prostitúció, ember- és szervkereskedelem, gyermekmunka, a hittől való áttérés kényszere, a HIV és AIDS fertőzések között összefüggés van, ami ellen az egyházaknak feltétlenül tenniük kell.

Mivel sajnos a nők az afrikai társadalomban sokszor egyedül maradnak, ezért szükség lenne arra, hogy érdekeiket megfelelően képviseljék. Ez pedig csak úgy lehetséges, hogy bátorítják azokat az asszonyokat, akik tanulni szeretnének és a társadalomban vezető pozíciót akarnak betölteni, hogy így más nők érdekében is hangjukat hallassák.

„Tudomásunkra jutott, hogy az LVSZ nagygyűlés résztvevőinek negyven százaléka nő lesz, ezért itt lenne az alkalom arra, hogy az afrikai nőknek is esélyt adjanak arra, hogy vezető szerepben, delegáltakként részt vegyenek a nagygyűlésen!” – követelték a nők levelükben, amelyet hivatalosan az LVSZ afrikai alelnökének, a namíbiai dr. Zephania Kameetának adtak át.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben