A német politika nagy öregje dícsérte a kancellár kiállását

Létrehozás: 2009. február 09., 08:32 Legutolsó módosítás: 2009. február 09., 08:35

Berlin - Minden elismerést megérdemel Angela Merkel német kancellár a Williamson-ügy kapcsán a pápához intézett, a holokauszttagadás elutasítására vonatkozóan egyértelmű állásfoglalást sürgető felszólításáért - hangsúlyozta Hans-Dietrich Genscher volt külügyminiszter. Forrás: MTI

A német politika nagy öregje dícsérte a kancellár kiállását

Hans-Dietrich Genscher

A kelet-nyugati enyhülés előmozdításában jelentős szerepet betöltött Genscher - aki idős kora ellenére rendszeresen előadásokat tart, publikál, s véleményére odafigyelnek - a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapnak nyilatkozva kijelentette: a németeket és a zsidókat a sors örökre összekötötte. A holokauszt zsidó áldozatai miatt Németország történelmi felelősséggel tartozik. "S ez a felelősség valamennyiünkre, így a Németországból származó pápára is vonatkozik" - hangoztatta Genscher.

A korábbi vezető liberális politikus - aki ma is a szabaddemokrata FDP tiszteletbeli elnöke - lesújtónak nevezte, hogy az egyházi kiközösítés alól feloldott Richard Williamson holokauszttagadó nézeteinek nyilvánosságra kerülése után napok teltek el, míg a Vatikán azok visszavonására szólította fel a püspököt. Mindez aláhúzza, hogy mennyire szükséges volt a német kancellár felhívása - fogalmazott Hans-Dietrich Genscher.

Genscher szerint nem egyszerűen arról van szó, hogy a kancellár állást foglalt az ügyben, hanem állást kellett foglalni. Mindezt Németország szövetségi kancellárjaként felelősségének teljes tudatában tette, egy olyan ország kancellárjaként, amely a zsidókkal szemben különös felelősséggel tartozik.

Mindezért Angela Merkel nem bírálatot, hanem csakis elismerést és tiszteletet érdemel - hangsúlyozta a volt külügyminiszter.

Merkel korábbi állásfoglalása, XVI. Benedek pápához intézett felszólítása megosztotta a német egyházi vezetőket és a politikusokat is. Sokan kiálltak mellette, de elsősorban a katolikus egyházfő szülőhazájának számító Bajorország vallási vezetői, továbbá a bajor CSU politikusai bírálták őt.

Közben Németországban nagy visszhangot váltott ki Williamsonnak a Der Spiegel hétvégi számában megjelent interjúja, amelyben a püspök közölte, hogy - egyelőre legalábbis - nem óhajtja visszavonni azt, amit a holokauszt tagadásával kapcsolatban mondott. Mindez minden valószínűség szerint tovább élezi a Williamson-üggyel kapcsolatos németországi vitát is, s azok nézeteit erősíti, akik szerint a püspök esetleges "meghátrálása" amúgy sem lenne hiteles.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben