A német katolikus püspöki kar visszautasította az igazságügyi miniszter szavait

Létrehozás: 2010. február 24., 12:07 Legutolsó módosítás: 2010. február 24., 12:07

Berlin – A német katolikus püspöki kar kedden felháborodással utasította vissza az igazságügyi miniszter szavait, amelyek a megrontási esetekhez való egyházi hozzáállást kifogásolták. Forrás: MTI

A püspöki konferencia elnöke felszólította a minisztert, hogy 24 órán belül vonja vissza, vagy pedig helyesbítse hétfőn késő este elhangzott kijelentését. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger az ARD televízióban kijelentette: elvárja, hogy az egyház felelősei „végre konstruktív módon együttműködjenek a bűnüldöző hatóságokkal, segítve a (megrontási) ügyek felderítését".

A miniszter asszony, akit a liberális FDP delegált a szövetségi kormányba, hozzátette: az eddigiek alapján nincs olyan benyomása, hogy a katolikus egyház felelős személyiségei „aktív érdeklődést mutatnának a valóban kertelés nélküli és maradéktalan felderítés iránt".

A miniszteri dorgálás felháborodott megszólalásra késztette az éppen tavaszi ülésszakát tartó püspöki kart. Robert Zollitsch freiburgi érsek, a konferencia elnöke a kormány részéről a katolikus egyház ellen indított, „évek óta a legsúlyosabb támadásnak" nevezte az igazságügyi tárca vezetőjének televíziós nyilatkozatát. Leutheusser-Schnarrenberger asszony "a sulykot elvetve polemizált az egyház ellen”, ami miatt Zollitsch a miniszternek írott levélben adott hangot ingerültségének. Egyben közölte, hogy még a keddi nap folyamán telefonbeszélgetést kezdeményez a kérdésről Angela Merkel kancellárral.

A püspöki kar Freiburgban zajló tanácskozásának kezdetén a testület elnöke állást foglalt a megrontási és szexuális zaklatási esetekkel kapcsolatban, egyúttal pedig bocsánatot kért a sértettektől.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben