A német katolikus egyház a Vatikánnal egyeztet

Létrehozás: 2010. március 11., 08:58 Legutolsó módosítás: 2010. március 11., 09:01

Róma – A legmagasabb szinten egyeztet a német katolikus egyház és a Vatikán a németországi katolikus iskolákban korábban történt, de csak a közelmúltban nyilvánosságra került szexuális visszaélések ügyében. Forrás: MTI

Szerdai berlini értesülések szerint a történtekről, illetve a szükséges megelőző intézkedésekről folytat tárgyalásokat pénteken Rómában Robert Zollitsch freiburgi érsek, a német katolikus püspöki konferencia elnöke XVI. Benedek pápával. Zollitsch érsek – mint kiszivárgott – tájékoztatni kívánja a pápát arról, hogy mit tervez a német katolikus egyház az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzésére, továbbá a korábbi áldozatok kártalanítására.

A Vatikán egyik legtekintélyesebb, egyben rangidős bíborosa, Walter Kasper épp a hét elején üzente meg, hogy a Szentszék a történtek teljes kivizsgálását sürgeti. Kasper egyidejűleg a leghatározottabban felvetette az áldozatok jogi és erkölcsi kártérítésének szükségességét is. Zollitsch erről is egyeztetni kíván XVI. Benedek pápával, mint ahogy arról a kerekasztal-konferenciáról is, amelyet a német kormány javasolt az egyházi – valamint világi – iskolákban, illetve intézetekben, fiatalkorúakkal történt szexuális bűncselekmények kivizsgálása, továbbá a hasonló esetek jövőbeni megelőzése érdekében.

Értesülések szerint egyébként a német pápa és a németországi katolikus püspöki konferencia között változatlanul szoros a kapcsolat. XVI. Benedek – a korábbi Joseph Ratzinger bíboros – 1977 és 1981 között München érseke volt. Mindez egyes vélekedések szerint külön is aláhúzza a pápa elkötelezettségét a történtek feltárására, mint ahogy az is, hogy az ügyben közvetve érintett bátyja, Georg Ratzinger is.

A napokban ugyanis a regensburgi érsekség beismerte: a dél-németországi város világhírű templomi fiúkórusának tagja terhére szexuális visszaélések történtek abban az időszakban is, amikor a társulatot Georg Ratzinger, vezette. A jelenleg 86 éves Ratzinger – aki 1964 és 1994 között állt a kórus élén – leszögezte, hogy nem tudott az elkövetett szexuális bűncselekményekről. 

Közben az ilyen jellegű visszaélések elévülésével kapcsolatos, Németországban felerősödött vitában megszólalt az egyik legnagyobb tekintélynek örvendő vallási vezető, Reinhard Marx müncheni és freisingi érsek. Egy szerdai interjúban Marx mindenekelőtt elismerte, hogy a katolikus egyház a múltban nem tanúsította a szükséges nyitottságot, illetve feltárási készséget az ilyen esetekkel kapcsolatban, amiért – mint fogalmazott – szégyelli magát. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az egyháznak mindezzel összefüggésben nem elévülési határidőkben kell gondolkodnia, hanem a generációkon túllépő általános erkölcsi felelősséget kell szem előtt tartania.  Németországban szinte nap mint nap újabb és újabb, a múltban elkövetett szexuális bűncselekményekre derül fény.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben