A német egyházak az esseni dómban rendezett ökumenikus istentisztelettel nyitották meg a Kulturális Főváros rendezvényévet

Létrehozás: 2010. január 12., 10:38 Legutolsó módosítás: 2010. január 12., 10:39

Essen – A Ruhr-vidéken egyszerre szólaltak meg mind az 53 város templomainak harangjai, hogy együtt köszöntsék az Európa Kulturális Fővárosa 2010-es programsorozat megnyitóját. Az Észak-Rajna-Vesztfáliai katolikusok és evangélikusok pedig ökumenikus istentiszteletre gyűltek össze az esseni dómban. Forrás: evangelisch-im-ruhrgebiet.de

„Tudatosan választották a szervezők a megnyitóra az 1150 éves esseni Münsterkirchét, egy helyet, amely az Isten és Jézus Krisztus közelségének és hozzá fordulásának helyeként már Szent Altfrid óta istentiszteletre és a napi munka során az imádság helyeként használtak – hangsúlyozta az esseni püspök, dr. Franz-Josef Overbeck, az ünnepség kezdetekor. – Kultusz és kultúra állt itt a középpontban mindig is. Ebből a középpontból nőtt ki egy szervező erő, amely még az iparosodás előtti korban is a kultúra felvirágzásához vezetett ezen a részen.”

„Mai összegyülekezésünkkel elismerjük, hogy a megélt hit ereje jelenünk és jövőnk számára is meghatározó erejű” – mondta Overbeck püspök, aki köszönetet mondott Istennek a keresztények nevében a megélt kulturális sokszínűségért és a terület kreatív, sokoldalú alkotásaiért.

„Ma sok ember újra a spiritualitás iránt érdeklődik, mert a mindennapok zűrzavarában és a materializmusból való menekülésként kibúvót keresnek. Menekülnek az elől, hogy a lelkek is az adásvétel rabjaivá váljanak” – erre utalt a vesztfáliai egyház elöljárója, dr. h.c. Alfred Buß prédikációjában.

„Krisztus, a Világ Világossága az embereket újra életre kelti. A keresztény tradíció spirituális mélységei ragyognak majd fel a kulturfővárosban. Krisztus a Világ Fényességeként az idegenben találkozik az emberrel. Ehhez tartozik az egyházművészet is. Ez bíztatást adhat, mert a művészet nem a láthatót adja vissza, hanem a sokszor láthatatlant. Újat, hallatlant, megfoghatatlant ad, és ez megváltoztat bennünket. Művészek is magyarázták a Bibliát és ez nem csak az egyházhoz tartozó dolog, hanem mindenkihez. Adjuk tovább Jézust, a Világ Világosságát, hogy gyógyír legyen az egész világ számára. Akkor Világosság lesz a világban is, mert a sok kis apró fénysugár egy hatalmas fényességgé áll össze.”

Az istentisztelet végén útjára indították a kulturfőváros keresztjét, amelyet a régió számos városában állítanak majd fel 2010 folyamán. Minden héten másik városban lesz. Ezen a héten az első helyszín: Dinslaken.
 Dr. Michael Schlagheck, az esseni püspökség megbízottja szerint ez a kereszt a reménység jele. „A változás folyamatos lesz a kulturális programok között a városban, és a kereszt is a változás jele” – mondta Schlagheck. A kereszt eljut majd az észtországi Tallinnba és a finnországi Turku-ba, amelyek 2011-ben lesznek Európa Kulturális Fővárosai. A keresztet egyébként Abraham Fischer bencés szerzetes készítette, Meschedében az apátságban. 

A nyitóistentiszteleten számos politikus, a gazdasági, kulturális életből ismert prominens személyiség vett részt. Közöttük volt a német parlament (Bundestag) elnöke, dr. Norbert Lammert, az Északrajna-vesztfáliai parlamentből, Regina van Dinther, a miniszterelnök dr. Jürgen Rüttgers, a miniszternő Christa Thoben, a kulturális államtitkár Hans-Heinrich Grosse-Brockhoff, Dr. Fritz Pleitgen, a Ruhr.2010 Kft ügyvezető elnöke, valamint Essen partnervárosainak polgármesterei is (Sunderland, Grenoble, Tampere, Nizsnij Novgorod és Tel Aviv).

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben