A nagaszaki Mária-szobor üzenete – Petíció az atomfegyverek ellen

Létrehozás: 2010. április 26., 11:04 Legutolsó módosítás: 2010. április 26., 11:05

Tokió – Japánban a katolikus egyház 16 ezer ember által aláírt petíciót adott át a miniszterelnöknek a nukleáris fegyverek azonnali korlátozását és későbbi betiltását kérve. Tervük továbbá, hogy kiállítják a nagaszaki székesegyházból származó Mária-szobrot, amely bár megsérült, de túlélte az atomtámadást 1945-ben. Forrás: Magyar Kurír

Joseph Micuaki Takami, Nagaszaki érseke és Michael Goro Macuuar oszakai segédpüspök vezette azt a delegációt, amely személyesen adta át a petíciót a kormány képviselőjének április 19-én.

A kezdeményezés egyik célja, hogy a japán kormányon keresztül üzenetet küldjön az Egyesült Államok elnökének azt szorgalmazva, hogy a nukleáris fegyverek használata „csupán arra korlátozódjon, hogy másokat elriasszon azok használatától". A petíció azt is kéri a kormánytól, hogy gyakoroljon nyomást a népek vezetőire, hogy „erőiket egyesítve félreérthetetlenül a nukleáris leszerelés felé tegyenek lépést" a május 3-án New Yorkban tartandó ENSZ-konferencián.

A petíció szövege a nagaszaki érsek és a hirosimai püspök Barack Obama amerikai elnöknek, Hatojama Jukio japán miniszterelnöknek és más vezetőknek fogalmazott februári nyílt levelét veszi alapul – írja az ICN.

Az üzenet nyomatékosítására Takami érseknek az a szándéka, hogy a New York-i konferencián kiállítják a II. világháborús atomtámadás során megsérült Mária-szobrot, amelyet a nagaszaki Urakami-székesegyház romjai között találtak meg.

Sajtótájékoztatóján az érsek elmondta: a szobor New York-i kiállításával arra törekszik, hogy „egy atomfegyverek által elpusztított vidék érsekeként" erősítse azok hangját, akik a leszerelésre buzdítanak szerte a világon. Az érsek számára ez rendkívül személyes ügy is, hiszen a nagaszaki atomtámadás során számos rokonát elveszítette. Takami 1946 márciusában született Nagaszakiban, így már bizonyos értelemben túlélőnek számít. Határozottan elítéli az atomfegyverek gyártását és azok háborúban való felhasználását.

A Mária-szobor kiállításával az érsek reméli, hogy érezhetővé válik „az atombomba tragédiája és embertelensége", valamint annak fontossága, hogy „együtt, egységben munkálkodva" haladjunk a boldogság felé, „nem a fegyverek, hanem a párbeszéd és a kölcsönös megértés útján".

Az eredetileg két méter magas Mária-szobor Olaszországban készült az 1930-as évek elején, és a porig leégett Urakami-székesegyházban állt. A szobor történetéről angol nyelven bővebben olvashatnak a következő oldalon: www.madonnagasaki.org.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben