A moszkvai pátriárka nagyapja emlékét keresi a Gulagon

Létrehozás: 2009. augusztus 10., 15:28 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 10., 15:34

Moszkva – I. Kirill moszkvai pátriárka augusztus végén felkeresi az észak-oroszországi Szoloveckij-kolostort, amelyet annak idején a kommunista hatalom kényszermunkatáborrá alakított. Az orosz ortodox egyház feje szent liturgiát is bemutat a lágerben elhunytak emlékére. Forrás: Magyar Kurír

A tábor első foglyai között volt a pátriárka nagyapja, akit vasárnapi iskolában végzett tevékenységéért tartóztattak le. Kirill augusztus 20. és 22. között keresi fel a Fehér-tenger egyik szigetén található kolostort.

Észak-Oroszország egykor legjelentősebb kolostorát a XV. században alapították. Az 1917-es forradalom után bezárták, majd a '20-as évek elején kialakítottak egy különleges rendeltetésű tábort, amely a Gulag egyik legelső kényszermunka-táborának és sok más láger mintájának, előképének bizonyult. Javarészt politikai elítéltek, de gyakran ítélet nélkül „a rendszer ellenségei”, köztük számos pap került ide, sokuk élete itt is fejeződött be. A tábor 1939-ig állt fenn, s ez szolgált mintául Alekszander Szolzsenyicin 'A Gulag-szigetcsoport' című művéhez. Az orosz író a könyv eladásából származó bevétel egy részét a kolostor helyreállítására adományozta.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben