A Mexikói Evangélikus Egyházban először avattak fel nőket

Létrehozás: 2009. július 30., 11:02 Legutolsó módosítás: 2009. július 30., 11:03

Mexikóváros – A Mexikóvárosban lévő Jó Pásztor Gyülekezetben – amely a Mexikói Evangélikus Egyház egyik fő temploma – először avattak lelkésznőket. A három lelkésznő a jövőben a főváros különböző templomaiban fog szolgálni. Ezzel a Latin-Amerikában és a karibi térségben lévő 16 lutheránus egyház közül immáron 15-ben elfogadottak a női lelkészek. Forrás: LWI. Fordítás: Bolla Zsuzsanna

A most felavatott María Elena Ortega Mora a lutheránus Szentháromság templom lelkésze lesz, míg lelkésznő társa Sofía Deyanira Tenorio May a Jó Pásztor gyülekezetben kap megbízást. Angela del Consuelo Trejo Haager férjével, dr. Moisés Pérez Espinoval a lutheránus Krisztus Gyülekezetet látja majd el.

„Ez az ordináció fontos jele annak, hogy Latin-Amerikában és a Karib-tenger térségében is a nők egyre fontosabb szerepet töltenek be az egyházban és bátoríthatja a gyülekezeteket arra nézve, hogy támogassák a női lelkészek munkáját” – magyarázta dr. Elaine Neuenfeldt, az LVSZ missziókért felelős részlegének referense.

Daniel Trejo Coria, a mexikói egyház elnöke szerint Jézus Krisztus azzal bízta meg az egyházat, hogy az evangéliumot minden nép között hirdesse. „Ez a kiküldés az alapja annak, hogy a prédikációban, az igehirdetésben és az evangélium üzenetének továbbadásában mindenki közreműködhet, legyen az férfi, vagy asszony – tette hozzá Trejo Coria. – A lutheránus tanítás egyik alapeleme az, hogy minden hívő lelkész lehet. Ezt az újszövetségi kontextusba állítva, a következő következtetést vonhatjuk le: nők is kiszolgáltathatják a szentségeket, és nők is hirdethetik Isten igéjét.”

A lelkésznők avatási ünnepségén egyébként lutheránus, anglikán és baptista egyházi képviselők is részt vettek, sőt a Massiási Zsidó Gyülekezet egyik rabbinője is ott volt.

A három mexikói lelkésznő korábban a Seminario Luterano
Augsburgo nevű teológiai egyetemre járt, amelyet 1998-ban, 18 év kényszerszünet után nyitottak meg újra. A szeminárium a Comunidad
Teológica de México része, Mexikóváros déli részén.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben