A mecset tetejéről lövöldöznek a rendőrökre

Létrehozás: 2010. június 01., 09:01 Legutolsó módosítás: 2010. június 01., 09:12

Lahor – Legalább 17 ember halt meg a pakisztáni Lahor városában pénteken megtámadott egyik mecsetnél – közölték helyi tisztségviselők. Az indiai határhoz közel eső városban két mecsetet támadtak meg fegyveresek. Mindkét imaház az Ahmadija muszlimvallási közösségé. Az egyik mecsetnél túszokat is ejtettek. Forrás: FH

A gépfegyverekkel és gránátokkal felfegyverkezett támadók két helyen, a jómódú Model Town nevű negyedben, valamint a Gari Sahu nevű városrészben támadtak az Ahmadija mecseteire. Mindkét helyen tűzpárbaj tört ki a fegyveresek és a kiérkezett biztonsági erők között. A helyszínen készített televíziós felvételeken kiégett autókat és motorokat lehetett látni, valamint robbanásokat és fegyverropogást lehetett hallani.

Helyi tisztségviselők elmondása szerint csak a Model Townban található mecsetnél 17 ember halt meg, míg a sebesültek száma legalább 24, akik közül heten kritikus állapotban vannak. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a másik mecsetnél mennyi áldozat van. A helyi polgári védelem közlése szerint ott túszokat is ejtettek. Egy, a helyszínen tartózkodó rendőrtiszt elmondása szerint ott még tartanak az összecsapások. A fegyveresek felmásztak a mecset tetejére, és onnan lövöldöznek a rendőrökre.

A Model Townban található mecsetet közben ellenőrzésük alá vonták a biztonsági erők, több mint két órán át tartó összecsapás után. A három támadó egyikét megölték, egyet letartóztattak, a harmadik pedig megsebesült. A rendőrség közlése szerint a támadók öngyilkos bombaöveket is viseltek.

Az Ahmadija muszlim közösség a 19. században szerveződött Indiában, a szunniták és a síiták eretnek szektának tekintik. Pakisztán nem ismeri el hivatalosan muszlim közösségnek és korlátozza működésüket.

A támadásért egyelőre senki sem vállalta a felelősséget.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben