A mártír lelkészeknek állítottak emlékművet Beregszászon

Létrehozás: 2008. november 23., 21:09 Legutolsó módosítás: 2008. november 24., 10:19

Beregszász - A szovjet diktatúra idején mártírhalált halt, börtönbe zárt és hivatásuk gyakorlásától eltiltott kárpátaljai református lelkipásztoroknak állított emlékművet vasárnap Beregszászon a Kárpátaljai Református Egyház. Forrás: MTI

Az üldöztetést szenvedett kárpátaljai lelkipásztorok emlékét megörökítő, életfát ábrázoló gránitszobrot a sztálini lágereket túlélő Gulácsi Lajos nyugalmazott lelkipásztor, tiszteletbeli püspök avatta fel a beregszászi Református Püspöki Hivatal kertjében.

A kárpátaljai református lelkipásztorok szovjet hatóságok általi üldözése 1946-ban kezdődött. Ebben az évben hurcolták el azt a három lelkipásztort, akik lágerekben vesztették életüket, és máig ismeretlen helyen nyugszanak. A negyedik mártírhalált halt papot az 1956-os magyar forradalom kapcsán tartóztatták le a szovjet hatóságok 1958-ban, és vallatás közben agyonverték a politikai rendőrség nyomozói.

A múlt század negyvenes éveiben további tizenhat kárpátaljai lelkipásztort börtönöztek be, öt társukat pedig egy időre megfosztották hivatásuk gyakorlásának jogától.

Az emlékműállítás alkalmából Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke levélben emlékezett meg a Kárpátaljai Református Egyház és lelkipásztorai helytállásáról. A magyar államfő üzenetében - amelyet Bársony András kijevi nagykövete ismertetett - a többi között kiemelte a Kárpátaljai Református Egyház nemzetmegtartó szerepét a diktatúra idején és jelenlegi küzdelmét a kárpátaljai magyarság anyanyelvű oktatáshoz való jogának biztosításáért. A köztársasági elnök egyúttal az anyaország támogatásáról biztosította az oktatási rendszerének megőrzéséért küzdő kárpátaljai magyarságot.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben