A leszbikus püspök és Szűz Mária – Interjú Eva Brunneval

Létrehozás: 2009. november 09., 09:30 Legutolsó módosítás: 2009. november 09., 09:31

Stockholm – Eva Brunne, a világ első vállaltan leszbikus evangélikus püspöknője, kinevezése után interjút adott a Metro Stockholmnak / Peter Lindholm újságírónak. Forrás: metropol.hu

– A svéd evangélikus egyház két hete mondott igent az azonos neműek között köthető házasság engedélyezésére, tegnap pedig stockholmi püspökké nevezték ki önt. Nem zavarja a szexuális orientációja miatti hirtelen médiafigyelem?

– Nem hiszem, hogy egy heteroszexuális püspököt erről valaha megkérdeznének, de örülök annak, ha ezzel bizonyos értelemben véve szimbolikus figurává válhatok. De más dolgok határoznak meg püspökként.

– Mégis fontos mérföldkő az ön kinevezése.

– Igen, mert azok az emberek, akik azonos nemű partnerükkel élnek, látják, hogy ezt egy egyházi tisztségviselő is megteheti. De Stockholmban ez nem olyan nagy dolog.

– Sosem okozott gondot önnek?

– Nem. Voltak olyanok, akik megpróbálták ne­he­zebbé tenni az életemet, de mindig felvállaltam, ki vagyok. Ha bármit el akartam volna titkolni, az jelentett volna problémát. Püspökként is csak akkor teljesíthetek valódi szolgálatot, ha a nap 24 órájában vállalhatom személyisé­gem minden részletét.

– Legellentmondásosabb tézise az, hogy nem hisz a szeplőtlen fogantatásban...

– Hiszek Istenben, de nem tulajdonítok akkora fontosságot ezeknek a részleteknek. A szeplőtlen fogantatás túlértékelése miatt Máriát nőiségében értékeljük alul. A fontos dolog az, hogy Jézus megszületett, nem az, hogy miként fogant –, azt sosem fogjuk megtudni.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben