A lengyel katolikus egyház a kommunizmus mártírjait boldoggá akarja avattatni

Létrehozás: 2009. december 03., 11:46 Legutolsó módosítás: 2009. december 03., 11:47

Varsó – A lengyelországi katolikus egyház a kommunista rezsim keresztény üldözötteinek közös boldoggáavatását kezdeményezi. Az eljárást a külön erre létrehívott „kánoni dokumentációs központ” folytatja a kelet-lengyelországi Drohiczynban. Forrás: Magyar Kurír

Az ország minden egyházmegyéjében kutatnak azon mártírok nevei után, akik hitük miatt szenvedtek vértanúhalált. A kezdeményezés II. János Pál azon korábbi felhívására adott válasz, amely által a XX. század hitvallóira való emlékezésre hívott – mondta Antoni Dydycz, Drohiczyn püspöke a Dziennik Polski nevű újságnak. Azokról a hívekről szól, akik 1917 és 1989 között a kommunizmus hit elleni gyűlöletének áldozatává váltak. A folyamat elindításáról az elmúlt évben hozott döntést a Lengyel Püspöki Konferencia.

A lengyel egyháznak már van tapasztalata a közös boldoggáavatásban. 1999-ben II. János Pál pápa 108 mártírt avatott boldoggá, akik a második világháborúban, a német megszállás idején szenvedtek vértanúságot. Jelenleg folyik ugyanazon időszak mártírjainak – a dokumentumok alapján 122 keresztény – hasonló, második boldoggáavatási eljárása.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben