A latin bomba

Létrehozás: 2009. augusztus 03., 09:02 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 03., 09:04

Keresztneve arabul békét jelent. Izgalmas nászból örökölt gyönyörű külsőt, tüzes temperamentumot, telt idomokat Salma Hayek. Mamája, Diana Jiménez, Andalúzia szülötte, hivatására nézve operaénekes. Apja, Sami Hayek Dominguez Libanonból érkezett Latin-Amerikába. Diplomata karrierjét az üzleti életre cserélte fel egy olajtársaság vezérigazgatójaként. Salma tehetős, mélyen vallásos, katolikus családban látta meg a napvilágot a mexikói Coatzacoalcosban. Szülei szigorú nevelésben részesítették, tizenkét évesen Louisianába küldték egy bentlakásos egyházi iskolába. Forrás: Népszabadság / Szentgyörgyi Rita

A Szent szív zárdában apácák vették "kezelésbe", de diszlexiája és rossz magaviselete miatt hamarosan eltanácsolták. Ezt követően Houstonban folytatta tanulmányait, ahol anyai nagynénjénél lakott. A gimnasztikában és táncban jeleskedő Salmát elsősorban a szereplés vonzotta. Mexikóba visszatérve nemzetközi kapcsolatokat és színészetet tanult a főiskolán. Hamar abbahagyta tanulmányait, hogy kipróbálhassa magát a színpadon.

Az Aladdin és a csodalámpa című vígjátékban debütált, majd teleregényekben szerepelt. Hamarosan ő lett a nemzet ifjú sztárja. Jelentős színházi díjakat kapott, többek között az Állatkerti mesék című Ayckbourn-darabban nyújtott alakításáért. Ezzel párhuzamosan, hihetetlen népszerűségre tett szert a Teresa című szappanopera címszerepével, amit a világ húsz országában vetítettek főműsoridőben.

1991-ben, huszonöt évesen, egy viharos szerelem nyomában indult útnak Hollywoodba szerencsét próbálni. A legnagyobb nehézség, amivel meg kellett küzdenie, hiányos angolnyelv-tudása volt. Szülei rossz szemmel nézték eltökéltségét: apja sokáig remélte, hogy Salma egy napon kigyógyul a szereplési vágyból, és hozzá hasonlóan, a diplomácia területén fog érvényesülni. Megvontak lányuktól minden anyagi támogatást. A mexikói szexbomba Stella Adlernél tanult színészmesterséget.

Bemutatkozó filmjében, a Mi vida locában még csak kisebb lehetőséget kapott. Földije és hollywoodi karrierjének "felfuttatója", Robert Rodriguez, egy spanyol nyelvű varietéműsorban "szúrta" ki magának a tüzes szépséget. Egyenesen neki írta a Desperadóban Carolina szerepét. Salma csak egy dolog miatt jött zavarba a forgatókönyv elolvasása után: arra gondolt, mit szólnak majd szülei a szerelmi jelenetekhez későbbi jó barátjával, Antonio Banderasszal. A mexikói rendező "bandájához" felzárkózott színésznő (Négy szoba, Alkonytól pirkadatig, Kémkölykök, Volt egyszer egy Mexikó) előnyben részesíti azokat a történeteket, amelyek a latin-amerikai közösség diszkriminációja ellen szólnak az Egyesült Államokban. Feministának, a bántalmazott nők ügyvédjének vallja magát.

Dolores Del Rio, a húszas évek némafilmcsillaga óta nem akadt olyan mexikói színésznő, aki sztárkarriert futott volna be Hollywoodban. A kalandmoziban, a westernparódiákban, a romantikus komédiákban tett kirándulásai bizonyultak a leginkább sikeresnek, mint a Vadiúj Vadnyugat Will Smithszel, a Szakíts, ha bírsz Russell Crowe-val, a Las Bandidas Penélope Cruzzal. Salma és Pe barátsága még a New York-i színészképzőből datálódik. Két fajsúlyosabb filmet - a Matt Damon-Ben Affleck kettőssel forgatott Dogma, és a Traffic Benicio del Toróval - követően érkezett el Hayek művészi megdicsőülése.

Élete filmjeként vágott bele Frida Kahlo szenvedélyes-színpompás portréjába. Szexi, tüzes, romantikus imázsával szakítva formálta meg a politika, a művészet, a szexualitás forradalmasítójának legendáját Ventanarosa néven létrehívott produkciós cége égisze alatt. Saját pénzével is beszállt a már tíz éve tervezett Frida című filmbe, amivel producerként is bemutatkozott. A színésznő lelkesedése kellett ahhoz, hogy bebocsátást nyerjen Kahlo férje, Diego Rivera örököséhez, és megvehesse a mozgóképes adaptálás jogait. Számos rokon vonást fedezett fel magában Frida harcos természete, emberi és művészi vonzalmai között.

"Hihetetlen hit és bátorság kell ahhoz, hogy valaki, mint Kahlo, még a legnagyobb szenvedések közepette is képes legyen kiélvezni az élet pillanatait" - vallotta az Oscar-jelöléssel méltatott alakítása kapcsán. Hasonló szenvedéllyel vágott bele első filmrendezésébe, a Maldonado csodába Peter Fondával és Eddy Martinnal. Hayek eddigi legnagyobb produceri sikerét a Golden Globe-bal jutalmazott Csúnya Betty című amerikai tévésorozattal aratta. Vélhetően ennek köszönhette igazgatói megbízatását a Metro-Goldwyn-Mayer egyik társvállalatában latin-amerikai témájú közönségfilmek gyártására. Az üzletasszonynak sem tehetségtelen Hayek az utóbbi években a Revlon és a Campari reklámarcaként is jelentős bevételekre tett szert.

Tüzes borok, finom cigaretták, latin táncok és éjszakai bulizások: Salma Hayek soha nem vetette meg a földi élvezeteket. Párkapcsolat dolgában inkább a sápadt szőkék, a nem feltétlenül jóképű férfiak jönnek be neki. Filmes partnerei közül Edward Nortonnal járt hosszú jegyességben, majd a kanadai Josh Lucasszal. Jude Law-val is hírbe hozták egy közösen átmulatott éjszaka miatt. Úgy tűnik, hogy a latin szexbomba egy francia milliárdos fia oldalán mostanra révbe ért. Férje, Francois- Henri Pinault, egy luxuscikkeket forgalmazó cég igazgatója. 2007 őszén lánya született tőle, Valentina Paloma. Korábban hivatalosan is bejelentették szakításukat, így nagy meglepetést keltett, amikor Párizsban Valentin-napon anyakönyvvezető elé álltak. A szenvedélyes Salma Frida Kahlo és Diego Rivera szerelméről mondott szavai a személyes hitvallását is tükrözik: "magam részéről a mély művészi, intellektuális, erotikus vonzalomban hiszek. Igaz, mindez ritkán esik meg két ember között".

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben