A kvékerek bevezették a homoszexuális házasságot

Létrehozás: 2009. augusztus 13., 11:57 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 13., 11:58

York – London – Visszatetszést váltott ki a hívekben, amikor a kvékerek, azaz a Barátok Vallásos Társasága (angolul Society of Friends) nevű keresztény szervezet vezetői bejelentették, hgy bevezetik a homoszexuálisok házassági megáldását a gyülekezeteikben. Forrás: idea.de, Wikipédia

Hagyományosan, a Barátok közösségeiben, mikor egy pár házasságra határozzák el magukat, ezt a gyűléssel tudatják. A gyűlés ekkor egy úgynevezett. „Tisztaság Bizottság”-ot jelöl ki, hogy beszéljenek a párral és megtudják, hogy magukat a házasságra megfelelően felkészítették. Ha tanács tisztázza, hogy a pár elkészült, ajánlatot tesznek a közösségnek arra, hogy az e házasságkötést „gondjaiba vegye” és kijelöl egy másik bizottságot, melynek a szükséges előkészületek (mint például az időpont kijelölése, a házassági okiratok elkészítése, és a pár segítése a szükséges állami és jogi formaságoknak való eleget tevésében) intézése a feladata.

Maga a házasságkötés a szokásos istentiszteleti gyűlésekhez hasonlóan történik meg, ami a kivülállók részére nem kis meglepetést okoz. A gyülekezet összejön egy csendes istentiszteletre, s a pár rendszerint elől ül (a gyülekezetház kialakításától függően).

A csendből kiszólva, a pár ígéreteket vált, minthogy a Barátoknak nincsenek papjaik, így nincs aki összeadja őket, hanem ahelyett magukat a gyülekezet és Isten előtt házaspárnak jelentik ki és aláírják az előkészített okiratokat és ezzel a gyülekezet részéről ők házaspárnak számítanak.

A lélek indíttatására néhányan hozzászólásaikban jókívánságokat, vagy figyelmeztetéseket hoznak fel. A gyűlés végezetével a jelenlévők a házassági igazolványt tanukként aláírják.

Ezt a szertartás most már meleg párok esetében is elvégzik.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben