A kopt keresztények Mubarak védelmében bíznak

Létrehozás: 2011. február 01., 11:47 Legutolsó módosítás: 2011. február 01., 12:07

Kairó – Az egyiptomi kopt keresztények félnek attól, hogy egy következő kormány nagyobb hatalmat adna a fundamentalista muszlimoknak. „Nagyon aggódunk azért, hogy a Muszlim Testvérek nehogy a hatalom közelébe kerüljenek” – mondta Samia Sidhom, a kairói hetilap, a Watani International vezető szerkesztője az epd-nek. Forrás: epd, evangelikus.hu

A hivatalosan betiltott Muszlim Testvéreknek az a célja, hogy egy erősen szervezett iszlám államot hozzanak létre. Az ellenzéki csoportnak már készen van fiókjában az új törvénytervezet. „terveik szerint a nőknek fátylat kellene viselniük és más vallások templomait illetve intézményeit szigorú ellenőrzés alatt tartanák” – magyarázta a szerkesztőnő.

A Watani International” című lapot jobbára koptok olvassák, a nyomtatott illetve interneten is megtalálható lap angolul és arab nyelven jelenik meg.

A szerkesztőnő szerint a Muszlim Testvérek arra számítanak, hogy ha a jelenlegi elnök, Haoszni Mubarak hatalma megdől, akkor jó esélyeik vannak a hatalomátvételre. Ennek érdekében masszív propagandát fejtenek ki és intenzíven készülnek a Mubarak utáni időre. Az elnök azonban továbbra is számíthat a katonaság támogatására – így Sidhom.

„A tábornokok még az ő oldalán állnak, de egyelőre nem tudni, még meddig.” – tette hozzá a szerkesztőnő.

A koptok vezetője, III. Shenouda vasárnap az Emberi Jogok Nemzetközi Társaságának jelentése szerint arra szólította fel a koptokat, hogy ne protestáljanak a jelenlegi kormányzat ellen, mert a kopt egyház nem támogatja Mubarak kormányának távozását. Ők sokkal inkább Mubarak védelmére számítanak.

A németországi kopt püspök, Anba Damian, attól tart, hogy további erőszakos túlkapások fognak történni még keresztényekkel szemben Egyiptomban. Az elmúlt heti halálos áldozatok között is számos kopt volt – mondta Damian az epd-nek.

„A koptoknak nincsen lobbijuk és jogaik sem” – magyarázta a püspök. A szilveszterkor a kopt keresztények brutális megtámadásának gyűlölet hulláma még mindig ott van a levegőben. „Attól tartunk, hogy elkezdődik majd az újabb gyűlölethullám ellenünk” – tette hozzá a püspök, aki azonban jómaga szimpatizál az egyiptomi tüntetésekkel, bár mindenféle erőszakot elutasít ezzel kapcsolatban.

A tunéziaiak forradalma bátorította fel véleménye szerint az egyiptomiakat arra, hogy az utcára menjenek. Ebben a célban muszlimok és keresztények egyetértenek, hiszen senki sem akar többé már diktátort. Sajnálatos azonban, hogy a tüntetések erőszakossá és vandállá váltak, sőt szélsőséges csoportok kihasználják azokat a saját hatalmuk érdekében.

A koptok már régóta panaszkodnak az egyiptomi diszkriminációra. Szilveszterkor Alexandriában több mint 20 keresztényt öltek meg és több tucatnyian megsebesültek, amikor megtámadtak egy kopt templomot.

Az arab országban becslések szerint a 80 milliós lakosság mintegy 10 százaléka kopt. A Krisztus utáni első évszázadtól kezdve létezik a kopt-ortodox egyház, amely önálló (autokefál) egyház és a világon az egyik legrégebbi keresztény egyház.

A Muszlim Testvérekről a Népszabadság mai cikkéből még többet megtudhat:

http://nol.hu/kulfold/20110201-mit_akarnak_a_muzulman_testverek_

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben