A keleti rítusú katolikus egyházak püspökei találkoznak egymással

Létrehozás: 2010. november 03., 16:09 Legutolsó módosítás: 2010. november 03., 16:12

Szófia – Bulgária bizánci-szláv rítusú katolikus egyháza 150 évvel ezelőtt egyesült a katolikus egyházzal, ez alkalomból az európai keleti egyházak ordináriusai november 4. és 7. között Szófiában tartják találkozójukat immár 13. alkalommal. A találkozót az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) támogatja, az eseményen részt vesz Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke is. Forrás: Magyar Kurír

Az összejövetel célja, hogy megvizsgálja, melyek ma az egyházi lét kritériumai a keleti egyházak esetében, amelyet a II. Vatikáni Zsinat tanítása, valamint az ortodox és a katolikus egyház közötti párbeszéd tükrében tárgyalnak meg. A találkozón megvitatják a keleti egyházak emigráns híveinek lelkipásztori ellátásával, struktúrájával kapcsolatos kérdéseit az Elvándorlók és Úton levők Pápai Tanácsának „Erga migrantes caritas Christi” (Krisztus szeretete az elvándorlók iránt) kezdetű útmutatása alapján. A szófiai találkozó a püspöki szeretetközösség elmélyítésére és arra is irányul, hogy megismertessék az európai katolicizmus keleti rítusú egyházainak gazdagságát.

A négy napos találkozót Christo Projkov szófiai apostoli exarcha, a Bolgár Püspöki Konferencia elnöke látja vendégül és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) támogatja. A zárt ajtók mögött zajló eseményen részt vesz többek között Januariusz Bolonek érsek, bulgáriai apostoli nuncius, Antonio Vegliò érsek, az Elvándorlók és Úton levők Pápai Tanácsának elnöke, valamint Cyril Vasil érsek, a Keleti Egyházak Kongregációjának titkára. A találkozóra meghívott „sui iuris” (saját jogú) bizánci rítusú egyházak között szerepel többek között az italo-albán katolikus egyház, az albán, a belorusz, a horvát, a macedón, a román, a rutén, az orosz, a szlovák, az ukrán és a magyar görög katolikus egyház is.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben