A katolikus egyház másik oldalán – Drewermann 70 éves lesz

Létrehozás: 2010. június 21., 10:55 Legutolsó módosítás: 2010. június 21., 13:40

Paderborn – Az egyházkritikus, Eugen Drewermann mindig is kényelmetlen, kritikus és megosztó volt a katolikus egyház számára. A visszaélési ügyek idején újra keresett beszélgetőpartner lett a teológus, aki most ünnepli hetvendik születésnapját. Forrás: evangelisch.de, evangelikus.hu

Eugen Drewermann öt évvel ezelőtt kilépését az egyházból pontosan születésnapjár aidőzítette. Ez számára a szabadság ajándéka volt – mondta az egykori pap, katolikus dogmatika tanár, docens. Ez volt a döntése, mert úgy látta, hogy könnyebb búcsút venni az intézménytől, mint azt belülről megreformálni.

Drewermann azonban ma újra a középpontban áll, a könyveinek hála, a zaklatási ügyekkel kapcsolatban sok kérdést szegeznek neki.

Drewermann egy bányász fiaként nőtt fel , majd filozófiát tanult Münsterben, teológiát Paderbornban és pszichoanalízist Göttingenben. 1979 óta Paderbornban dogmatikát tanított a katolikus fakultáson és mellette pszichoterapeuta praxisát is folytatta.

1991-ben a paderborni érsek, Johannes Joachim Degenhardt megvonta tőle az egyházi tanítási engedélyt. 1992-ben pedig prédikálási tilalom, a papi hivatal gyakorlásának tilalma következett.

Drewermann ellen maga a jelenlegi pápa, XVI. Benedek is harcolt, de a hangját nem sikerült lecsillapítani. Kereken hetven könyvet írt, előadásokat tartott és talkshowk gyakori vendége. Hangja gyengéd, szavai azonban annál keményebbek. Nem csak a Bibliát, hanem a meséket is mélypszichológiailag elemzi.

Hans Küng és Uta Ranke-Heinemann mellett Németország egyik legismertebb egyházkritikusává vált. Nem csak egyházi és vallási témákkal foglalkozik, hanem a katonák afganisztáni bevetéséhez is hozzászólt és 2005-ben egy baloldali pártot támogatott a választásokon.

A zaklatásokkal kapcsolatban úgy véli, hogy a hibákat nem lehet egyszerűen az emberekre áthárítani, míg az egyházat szentnek titulálják és mindent úgy hagynak benne, ahogyan volt. Az egész rendszer szerinte a végét járja, de ha az egyház felismerné és elismerné, hogy az eddig követett szexuális morál, a pápaság, az Isten és ember közötti szakadék, és a tévedhetetlenségre való igény nem tartható, akkor változások lennének.

Mi tenne Jézus? – teszi fel a teológus a kérdést és ő maga megpróbál mindig aszerint élni. Nem jár autóval, nincsen telefonja, kompjútere és hűtőszekrénye sem. „Elkerülöm azokat a dolgokat, amelyek terhesek és csak a lényegesre próbálok koncenrtálni” – vallja.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben