A kairói maronita püspök az észak-afrikai helyzetről: Nincs visszaút

Létrehozás: 2011. február 28., 14:28 Legutolsó módosítás: 2011. február 28., 14:30

Róma – Február 25-én, pénteken délelőtt XVI. Benedek kihallgatáson fogadta a maroniták antióchiai pátriárkáját, Nasrallah Pierre Sfeir bíborost. A főpásztor szerdán részt vett azon a szoboravatón, amelynek alkalmával a pápa megáldotta a Szent Péter-bazilika egyik külső fülkéjében elhelyezett Szent Maron, vagyis a maronita egyház megalapítójának szobrát. Az eseményen jelen volt a libanoni köztársaság elnöke, Michel Suleiman, akit csütörtökön délelőtt fogadott XVI. Benedek. Forrás: Magyar Kurír

A megbeszélések során szó esett az arab országokban zajló helyzetről, és a felek egyetértésüket fejezték ki a konfliktusok mihamarabbi megoldása mellett. Sfeir bíboros pápánál tett látogatását követően a Vatikáni Rádió interjút készített François Eid kairói maronita püspökkel, aki az antióchiai pátriárka kíséretében érkezett a Vatikánba.

A főpásztor kifejtette, hogy a jelenlegi helyzet a gyötrelmek fájdalmak időszaka, amely új kormányok megszületését hozhatja magával. A korábbi vezetések elhanyagolták a nép javát szolgáló intézkedéseket és kisajátították az ország erőforrásait. Családi jellegű rezsimeket hoztak létre ahelyett, hogy normális jogállamokat alakítottak volna ki. E nem könnyű helyzettel szemben a fiataloknak dönteniük kellett, akik a változtatás útját választották – magyarázta a kairói maronita püspök. Nagyon nehéz döntés volt ez, ugyanis a rezsimek fegyveres erőkkel rendelkeznek, míg a fiatalok csak tudásukat és kultúrájukat tudják felhasználni. A kommunikáció új eszközei és a tömegtájékoztatás nagyban segítették őket.

A jövőre irányuló kilátásokkal kapcsoltban François Eid kairói maronita püspök kifejtette, hogy a változás időszaka kétség kívül megkezdődött, már nincs visszaút. A fiatalok egyetlen óhaja, hogy olyan államban élhessenek, amely az állampolgároké kulturális, vallási, etnikai vagy törzsi hovatartozástól függetlenül. Líbia vagy Jemen például törzsi struktúrára épül, a fiatalok azonban sokkal inkább egy nemzetközi csoport részének érzik magukat – magyarázta a főpásztor. Álmuk, hogy olyan államot hozzanak létre, amely képes megvalósítani célkitűzéseit. Azt hangoztatják, hogy véget kell vetni minden igazságtalanságra épülő rezsimnek.

A fiatalok kenyeret, munkát, méltóságteljes életet, szabadságot, jogot keresnek az emberi méltóság jegyében, amely egyformán érvényes az állampolgárra és a kormánypolitikusra. A fiatalok megértették, hogy ezekben az arab államokban is a korrupció irányította az eseményeket, amelyből a népnek semmi jó nem származott. Most arra várnak, hogy rátaláljanak méltóságukra – magyarázta a Vatikáni Rádiónak François Eid kairói maronita püspök.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben