A japán vértanúkról készít filmet Scorsese

Létrehozás: 2009. február 26., 10:54 Legutolsó módosítás: 2009. február 26., 10:55

Hollywood - A japán katolikus író, Endo Suszaku regényét veszi alapul az amerikai rendező, Martin Scorsese új filmje, amely az első japán keresztények szenvedéseinek történetét mondja el. Forrás: Magyar Kurír

Az 1966-ban született Némaság című regény egy portugál jezsuita misszionárius történetét mondja el. A XVII. század elején a fiatal és idealista pap Nagaszakiban telepedik le, az egyetlen japán régióban, amely abban az időben befogadott idegeneket.

A gyorsan terjedő kereszténységet hirtelen kitiltják az országból. A misszionáriusokat és az újonnan kereszténnyé lett japánokat brutális kínzásokkal kényszerítik hitük megtagadására. A regény főhőse, Rodrigues társával elindul Japánba, hogy meggyőződjön a hallottak valódiságáról, s arról, hogy igaz-e a hír, miszerint hajdani szerzetes-tanáruk, a japán missziók legendás hírű vezéregyénisége is megtagadta hitét. A szamurájok kegyetlenségben harsány világa szinte fülsiketítővé erősíti Rodrigues háborgó lelkében Isten némaságát. Hogyan engedheti meg Ő ezt a tengernyi szenvedést? Isten nem marad néma, látszólagos hallgatásában sem! – érti meg legvégül Rodrigues, a szenvedő Krisztus arcában látva meg mesterének valódi arcát. Endo Suszaku regénye saját belső kereséséről szól, a keleti kultúrában kereste a kereszténységet, s különös módon ábrázolja az emberi törékenységet, a bűnt és a kegyelmet. A könyv 1987-ben a Szent István Társulat kiadásában magyarul is megjelent.

Japán evangelizációját Xavéri Szent Ferenc indította el 1549 és 1552 között. Néhány évtizeddel később a születőben lévő egyházat kegyetlen üldözés érte. Az első vértanúk között volt Miki Szent Pál, akit 1597-ben keresztre feszítettek. Az üldözés újabb hulláma kezdődött a XVII. század elején, amikor a keresztények száma egész Japánban már elérte a 400 ezret. Akkor több ezren haltak vértanúhalált. Valamennyiükről megemlékeztek tavaly novemberben Nagaszakiban, amikor boldoggá avatták Peter Kibét és 187 vértanútársát.

Scorsese új filmjét Új-Zélandon forgatják, leghamarabb 2010-ben kerül a mozikba.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben