Egyenlőtlen az egyházak támogatása Marosvásárhelyen

Létrehozás: 2009. március 17., 09:39 Legutolsó módosítás: 2009. március 17., 09:43

Marosvásárhely – Egyenként tárgyalnak keddtől Dorin Florea marosvásárhelyi polgármesterrel és Csegzi Sándor alpolgármesterrel a történelmi magyar egyházak helyi képviselői, akik elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy a városi elöljáró nem tartotta tiszteletben az önkormányzat által megszavazott támogatási rendszert – írja hétfőn a Krónika című kolozsvári napilap. Forrás: MTI, Krónika

Marosvásárhelyen évekkel ezelőtt elvi döntés született arról, hogy a románok és magyarok által fele-fele arányban lakott városban mindkét nemzetiség egyházai egyforma juttatásban részesüljenek. Ennek ellenére 2008-ban az ortodoxok a pénz mintegy 65 százalékát kapták az egyházaknak elkülönített alapból. Dorin Florea azzal magyarázta a görögkeleti egyháznak juttatott pénztöbbletet, hogy az Egyesülés negyedbeli templomépítés különleges odafigyelést követelt.

A városvezetés az iskolák számára bérelt egyházi ingatlanok bérének elmaradásával is tetemes adósságot halmozott fel a magyar egyházakkal szemben. Csupán az Erdélyi Református Egyházkerületnek több mint 235 ezer lejjel (mintegy 16 millió forinttal) tartozik. Mivel a polgármesteri hivatal tavaly április óta nem folyósította a bért, a püspökség kénytelen volt leállítani a Református Kollégium - Bolyai Gimnázium épületén elkezdett felújítási munkálatokat. A diákok testi épségét veszélyeztető tornacsarnokot egy hónapja, az egyik kapualjat pedig a múlt héten zárták le, mivel a falakról hatalmas vakolatdarabok kezdtek hullani. A hivatal további 120 ezer lejjel (több mint 8 millió 300 ezer forinttal) tartozik a katolikus egyháznak, amelynek ingatlanjaiban az Unirea Főgimnázium és a Művészeti Gimnázium működik.

A Krónika kérdésére válaszolva Csegzi Sándor alpolgármester elmondta: úgy érzi, hogy a múlt heti találkozó után, amikor a polgármester együtt fogadta a magyar egyházak képviselőit, Dorin Florea megértette, hogy támogatni kell az egyházakat, főként, ha az önkormányzati testület is így döntött.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben