A chilei kormány egyezményt írt alá a Lutheránus egyházzal az erőszakot szenvedett nők ügyében

Létrehozás: 2009. július 31., 14:31 Legutolsó módosítás: 2009. július 31., 14:32

Santiago de Chile – 2001 és 2009 áprilisa között Chilében körülbelül 392 asszonyt gyilkoltak meg. A gyilkosságok legtöbbjét olyan férfiak követték el, akikkel a nők intim kapcsolatban álltak. A nők ellen elkövetett erőszak és gyilkosságok miatt hozták létre az evangélikus Vida Plena nevű női otthont. Forrás: LWI alapján Bolla Zsuzsanna.

Az esetek többségében a nők ugyan a rendőrséghez fordultak védelemért, de különböző okokból a rendőrök mégsem védik meg őket. A Chilei Evangélikus-Lutheránus Egyház (Iglesia Evangélica Luterana en Chile – IELCH) jelentése szerint az áldozatoknak sokszor azonban lehetőségük sem volt arra, hogy védekezzenek az erőszakoskodó ellen. Ha a tettesek együtt élnek az asszonnyal, akkor családi bíróság vagy államügyészség elé kerülhet az ügyük, és a végletekig is elhúzódhat, eszkalálva a helyzetet. Ilyenkor azonban az asszonyok otthon a rövidebbet húzzák. A szomszédok sem mernek közbeavatkozni, sőt a család még izolálódhat is a környezetétől. A gyerekek is sokszor szenvedői a helyzetnek, pszichoszociális, lelki sérüléseket gyűjtenek, erőszaktól és agressziótól retteghetnek évekig.

Ebben a szituációban kíván segítséget nyújtani a Vida Plena (Teljes élet) nevű otthon, amelyet a fővárosban hoztak létre és ahová olyan asszonyok és gyermekek menekülhetnek, akik a családi erőszaktól szenvednek és életveszélyes helyzetben élnek.

Az otthon biztos védelmet nyújt számukra, bár az asszonyok csak átmenetileg húzhatják meg itt magukat. Az egyházi kezdeményezést a Nők Minisztériuma is támogatja Chilében. Jelenleg 12 asszony és 18 gyerek él itt. A munkatársak között pszihológus, szociális munkás, könyvelő, nevelőnők és egy lelkésznő is van.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben