A chilei bányászok istentiszteleten vettek részt a San José-i bányánál

Létrehozás: 2010. október 18., 15:26 Legutolsó módosítás: 2010. október 18., 15:28

San José – Ökumenikus istentiszteletet tartottak vasárnap a San José-i réz- és aranybánya bejáratánál, amelyen a csodával határos módon kimentett 33 chilei bányász közül 13 vett részt, a bányaomlásban nem érintett társaik viszont eközben elmaradt bérükért tüntettek. Szombaton két bányász kivételével valamennyi kimenekített vájár elhagyhatta a kórházat, de a 31 közül csak 13 tért vissza vasárnap az Atacama sivatagban lévő tárnához – Copiapó városától 40 kilométerre keletre –, hogy részt vegyen a Gonzalo Duarte valparaísói érsek által bemutatott hálaadó misén abban a sátortáborban, ahol családtagjaik csaknem 70 napon át reménykedve várták szabadulásukat. Forrás: MTI

A San José-i réz- és aranybányában augusztus 5-én következett be omlás: 33 bányász rekedt lent, s töltött 69 napot a föld alatt 622 méteres mélységben.

A bányászokat helyi idő szerint szerda éjfél előtt mentették ki egy olyan mentőakció keretében, amely a televíziós csatornák jóvoltából az egész világ szeme láttára zajlott.

A vájárok rövid ideig találkozhattak hozzátartozóikkal, majd helikopterrel orvosi ellenőrzésre a copiapói kórházba szállították őket.

Az aranybányánál kialakított sátortáborban – a Reménység Táborában – tartott ökumenikus, katolikus és református istentiszteleten csak a bányászok és hozzátartozóik, illetve közeli barátaik vehettek részt. A bányaomlás miatt munkájukat vesztett társaik eközben a közelben zajosan, dudálva tüntettek állásaik visszaszerzéséért, elmaradt bérükért, transzparenseket emelve magasba.

„Nem 33-an vagyunk, hanem háromszázan!", „Pinera (a chilei államfő) showja!", „70 nap munka és pénz nélkül!", „Csapdában a felszínen!" – volt olvasható a plakátokon. Több kimentett chilei bányász is odament tüntetői társaihoz, akiknek támogatást és segítséget ígértek. Rodrigo Hinzpeter chilei belügyminiszter vasárnap egyébként megerősítette, hogy „Fénix 2" mentőkabint – e kapszulában hozták felszínre a 33 bányászt – a La Moneda-palota, a santiagói elnöki palota előtti téren fogják majd kiállítani, egy tartalék kabint pedig a sanghaji világkiállítás chilei pavilonjában mutatnak be a látogatóknak.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben