A bolgár elnök reméli, hogy az orosz patriarcha segít a szakadás leküzdésében

Létrehozás: 2009. február 09., 10:39 Legutolsó módosítás: 2009. február 09., 10:40

Szófia - Georgij Pirvanov bolgár államfő reméli, hogy az Orosz Orthodox Egyház támogatást nyújt az országban lévő nem kanonikus egyházi struktúrákkal szemben. Forrás: szimandron.hu / Interfax.religia

A bolgár elnök reméli, hogy az orosz patriarcha segít a szakadás leküzdésében

Kirill, orosz patriarcha

„Remélem, hogy kinyilvánítja álláspontját ezen nagyon fájdalmas kérdésben, amely Bulgárián túlmutató problémává alakulhat” – mondta G. Pirvanov bulgár elnök Kirill patriarchával való moszkvai megbeszélései során.

 

2009. január 22-én az Európai Emberi Jogi Bíróság döntésével közvetetten a bolgár szakadárokat támogatta. Az európai bíróság által kiadott dokumentum a szakadárok ún. „alternatív szinódusát” a „Bolgár Orthodox Egyház Szent Szinódusának” nevezi.

 

Az orosz patriarcha és a bolgár államfő találkozója utáni sajtótájékoztatón Nyikoláj Balasov atya, a Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának helyettes vezetője elmondta, hogy Őszentsége és a bolgár államfő megbeszélésein nem csak ezen, számos keresztény közösség életére kihatással lévő döntéssel kapcsolatos tényleges lépésekről volt szó, hanem „arról a világnézeti alapról is, amelyre építve hozta meg döntését a strassburgi bíróság”.

 

Balasov atya elmondta, hogy jelen esetben ”az egyik lehetséges civilizációs és jogrendi modellt mindenki számára kötelező modellként választották ki”.

 

A pap szerint G. Pirvanov és Kirill patriarcha megbeszélésein „felvetődtek a kölcsönös együttműködés további lépéseinek lehetőségei, többek között széleskörű társadalmi vita kezdeményezése e kérdésben az európai parlamenti képviselők, jogászok, teológusok bevonásával”.

 

Az Orosz Egyház elöljárója a bolgár államfővel tartott megbeszélései során elmondta, hogy Oroszországot és Bulgáriát a hit közössége, a történelmi és kulturális közösség is összekapcsolja. „Ezek nem csupán szép szavak, hanem olyan realitás, ami tükröződik az emberek mentalitásában, világfelfogásában” – mondta Kirill patriarcha.

 

Véleménye szerint az Orosz és Bulgár Orthodox Egyházak közötti kapcsolat „nagyon fontos tényező e közösség fenntartásában”.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben