A betlehemes figurák az egész világon közkedveltek

Létrehozás: 2009. december 17., 14:10 Legutolsó módosítás: 2009. december 17., 14:14

Frankfurt am Main – Sok ember számára a karácsonyhoz hozzátartozik az ünnepi díszbe öltöztetett karácsonyfa. Emellett azonban egyre inkább előtérbe kerül a bibliai üzenet lényegét hordozó, kis betlehemes, különböző bibliai figurákkal. Mndegy, hogy fából, kerámiából, szalmából, papírtból készül, de a barmok, a jászol, a bölcsőben a kisded, és szülei: József és Mária ugyanúgy a karácsony részei. Forrás: epd.de

A német betlehemes múzeumban összesen 1000 betlehemest lehet megtekinteni egész évben. A legenda szerint az első ilyen fából faragott betlehemes 360 táján készítették és Betlehemből vitték Olaszországba. Ennek az első ilyen tárgyi emléknek maradványai találhatóak a római Santa Maria Maggiore templomban.

Itália egyébként a betlehemes kultusz központja volt, Nápolyban például egy utcában laktak a betlehemeseket faragó művészek. Ők azonban már nem csak a bibliai alakokat faragják oda a jászol mellé, hanem későbbi korokban, a megrendelők kérésének megfelelően hírességeket: sportolókat, politikusokat, művészeket, színészeket is Mária és József mellé állítottak.

A portugál jezsuiták vitték egyébként szerte a világba a betlehemes figurákat, a XVI. század közepén. Főleg azok számára, akik nem tudtak olvasni, így tették kézzel foghatóvá a bibliai történetet.

Az első mai értelemben készített betlehemest 1586-ban Prágában mutatták be és állították fel.

A betlehemesek készítése és propagálása a jezsuiták számára misszionáriusi tevékenységükben fontos szerepet töltött be. A korszellemet is magukra öltötték ezek és a hagyományokat is: van, ahol fából, van, ahol agyagból készítik, Mária és József bőrszíne is kontinensenként változik, sőt a ruhájuk is mindig az adott közegét elevenítik meg.

Volt egy olyan időszak is, amikor a XIX. században betiltották ezeket és a figurák sok templomból eltűntek. A felvilágosodás korában azonban sokan éppen ezért inkább otthonaikban készítettek betlehemest, így aztán a tilalom is hiábavalóvá vált.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben