A belga főpapok egyetértenek a Vatikánnal a pedofília kérdésében

Létrehozás: 2010. május 10., 07:47 Legutolsó módosítás: 2010. május 10., 07:48

Brüsszel – A belgiumi katolikus egyház „egy hullámhosszon van” a Vatikánnal – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján az ország prímása, aki több más főpappal együtt tárgyalásokat folytatott a pápai udvarban. Forrás: MTI

André Joseph Léonard érsek elmondta, hogy a vatikáni vezetőkkel folytatott megbeszélésen „igen kevés kérdés merült fel a papi pedofíliával kapcsolatban, mert mindenben egyetértenek". Az eddigi találkozókon szó volt annak fontosságáról is, hogy körültekintően válasszák ki a papi hivatalra jelölteket. „Soha többé nem szabad pappá szentelni valakit, akinek a múltjában a polgári vagy egyházi törvények által büntetendő cselekedet van” – mondta ezzel kapcsolatban. 

A belgiumi főpapok az ötévenként kötelező „ad limina" látogatáson vesznek részt a Vatikánban, s szombaton fogadja őket XVI. Benedek pápa. Bizonyos vagyok benne, hogy a pápa világos, pozitív és bátorító üzenetet küld a belga egyháznak – mondta az érsek, aki január óta tölti be vezető tisztségét. 

A belgiumi főpapok római látogatása különleges hangsúlyt kapott az idén amiatt, hogy egy áldozat megvádolta Léonard érseket egy papi pedofil ügy eltussolásával. Ráadásul a pápa nemrég kénytelen volt elfogadni Brugge érsekének a lemondását, mert kiderült, hogy éveken át szexuálisan molesztált egy kiskorút.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben