A béke civilizációja: vallások és kultúrák párbeszéde Nicosiában

Létrehozás: 2008. november 19., 10:56 Legutolsó módosítás: 2008. november 19., 11:05

Nicosia - Ez a témája annak a nemzetközi találkozónak, amely november 16-án kezdődött Ciprus szigetén, a Sant’Egidio Közösség és a ciprusi ortodox egyház közös szervezésében. A háromnapos összejövetel az 1987-ben elkezdődött béketalálkozók újabb állomása. Forrás: Magyar Kurír

A kezdeményezés a II. János Pál pápa által 1986-ban Assisibe összehívott vallásközi imatalálkozó nyomán született. A találkozó résztvevői a kiengesztelődés, a népek közötti egyetértés témáját vitatják meg Ciprus szigetén, amelyet mélyen áthatnak a görög civilizáció értékei, és amelyet Pál apostol is érintett zarándoklatai során. A Népek apostolára a szigetországban is számos egyházi eseménnyel emlékeznek meg a jubileumi évben. 

A programban mintegy 20 kerekasztal-beszélgetés szerepel olyan témákról, mint a Földközi-tengeri térség békéje, a közel-keleti párbeszéd, a zsidó-keresztény, illetve a keresztény-muzulmán kapcsolatok, a szegénység elleni küzdelem, az idegenek befogadása, vagy a különféle kultúrák együttélésének kihívása. Felelevenítik a vértanúk és hitvallók, a béke munkásainak emlékezetét, és szó lesz napjaink szerzetességéről is.

Stanisław Dziwisz bíboros, krakkói érsek november 17-én II. János Pálról, a béke prófétájáról tart előadást. A találkozón felszólal Ingrid Betancourt emberi jogi aktivista. A résztvevők között van számos bíboros és püspök, Theodorosz alexandriai pátriárka, Krizosztomosz ciprusi metropolita, Jona Metzger izraeli főrabbi, valamint a Mediterráneum vezető politikusai. A közel háromszáz résztvevő között jelen van Szőke Péter, a Sant’Egidio Közösség egyik magyarországi felelőse is.

November 18-án délután a résztvevők vallásuk szerint Nicosia különböző pontjain gyűlnek össze imára, majd körmenetben vonulnak az érsekség elé. Az előzetes program szerint itt Ingrid Betancourt, a kolumbiai gerillák rabságából nemrég kiszabadult politikus intéz felhívást a nemzetközi közösséghez, hogy még nagyobb erőfeszítésekkel törekedjen a béke megvalósítására.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben