A 2011-es ökumenikus imahéten az egyház kezdeteivel foglalkoznak

Létrehozás: 2010. július 06., 09:58 Legutolsó módosítás: 2010. november 30., 08:26

Genf – 2011-ben a világszerte a keresztények egységéért tartott ökumenikus imahéten a jeruzsálemi első keresztény egyház eredetével fognak foglalkozni. Az Egyházak Világtanácsának közleménye szerint arra az időszakra fognak emlékezni, amikor az egyház még valóban egységes volt. „Az az egység, amelyet korunkban keresünk, nem csak egy absztrakt koncepció” – hangsúlyozta az EVT főtitkára, Olav Fykse Tveit. Forrás: epd.de, evangelikus.hu

Az imahetet a palesztíniai keresztények fogják előkészíteni. Az északi félteként az imahét 2011. január 16-tól 23-ig tart, míg a déli féltekén pünkösdkor ünneplik.

A palesztíniai keresztények az Apostolok Cselekedetei közül választottak témát: „Ezek pedig kitartóan részt vettek az apostoli tanításban, a közösségben, a kenyér megtörésében és az imádkozásban.” (ApCsel 2,42)

A Szentföldön élő keresztények ezt a négy alap elemet szeretnék előtérbe állítani – írta közleményében az egyházi tanács. „Ez a megújulásra szólít bennünket, a hit letagadhatatlan részeihez való visszatérésre.”

Az imahetet a keresztények egységének elősegítésére hívták életre. Egyházak Világtanácsa a katolikus egyházzal közösen dolgozik az imahét előkészítésén. Az EVT-hez 349 egyház tartozik, 560 millió hívővel. A katolikus egyház nem tagja az egyházi közösségnek.

Tveit főtitkár emlékeztetett a palesztin területeken és Izraelben élők kétségbeesett helyzetére. „Az imahéten a szentföldi békéért és igazságosságért fogunk imádkozni mindannyian” – tette hozzá.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben