6000 éves falat találtak Jeruzsálemben

Létrehozás: 2009. szeptember 03., 12:36 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 03., 12:39

Jeruzsálem – A régészek Jeruzsálem legrégibb részén folytatott ásatásaik során egy nyolc méter magas falat találtak, amely mintegy 5700 év körüli lehet – jelentette be az izraeli Régiségi Hivatal szóvivője. Forrás: kathpress.co.uk

A haifai egyetemi archeológus, Ronny Reich és a régiségekkel foglalkozó hivatal szakértője, Eli Schukrun szerint a kánaániták akkoriban egy tornyot építettek és a most megtalált falat húzták fel a városban, hogy a város egyetlen vízlelőhelyét megvédjék a nomád törzsektől.

Ez bizonyítja azt a feltételezést, mely szerint a kánaánitáknak saját birodalma volt, és Hebronhoz, Jerikóhoz hasonló városállamokban éltek.

Eddig a fal egy 24 méter hosszú darabját szabadították ki a rárakódott földrétegek alól. Az ásatásokat azonban politikailag vitathatónak tartják és azt róják a régiségeket kutatók számlájára, hogy ásatásaikkal el akarják tusolni a kánaániták, és az arabok örökségét. Az izraeli király, Dávid ugyanis csak 700 évvel ennek a falnak a megépítése után foglalta el Jeruzsálem városát.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben