50 éve hullámok hátán az ökumené hajója – Születésnap a Rhone folyó partján

Létrehozás: 2009. július 20., 11:23 Legutolsó módosítás: 2009. július 20., 11:26

Lyon – Egy 50. születésnapra ünneprontásnak tűnhet egy hajótörést szenvedett csónak darabját adni. Az Európai Egyházak Konferenciájába (CEC) most bekapcsolódó Egyházak Bizottsága az Európai Menekültekért (CCME) mégis egy Görögország partjainál elsüllyedt menekülteket szállító hajó darabját hozta ajándékba. Ezzel hívták fel a figyelmet az Európába érkező menekültek helyzetére és a keresztyének felelősségére. Szöveg: Szabó András, evangélikus lelkész – Beszámoló a helyszínről, Lyonból.

50 éve hullámok hátán az ökumené hajója – Születésnap a Rhone folyó partján

A résztvevők egy csoportja

A születésnapi ünnep végig a hajó szimbóluma körül zajlott. Egy jóval korábbi hajót felidézve. A XX. század 60-as éveiben többször is előfordult, hogy hajó adott otthont az Európai Egyházak Konferenciájának. Mivel egyes keleti blokkból érkező küldöttek nem kaptak megfelelő kiutazási engedélyt nyugati országokba a Koppenhága mellett horgonyzó Bornholm nevű hajó adott helyet a találkozónak.

Az egész kontinens alapjaiban változott meg az elmúlt fél évszázad alatt. Politikai egyesülés ma a közös Európában egészen más feladatokat ró a nemzetközi szervezetre, mint korábban. Az ökumené hajója ma hűvösebb vizeken halad, mint korábban. A korábbi közeledés mára nehezebbé vált elsősorban a katolikus, de egyes ortodox egyházakkal is. A húsz évvel ezelőtti határnyitás eufóriája már a múlté (bár többször szóba került a magyar határnyitás húsz éves évfordulója). Az eufória helyét az érdekek naponkénti küzdelme vette át. Az együttélés mindennapjai a közös európai házban sok nehézségről szólnak.

Két, közvetlenül Közép-Európát érintő téma merült fel. Egyrészt a kisebbségeket korlátozó szlovákiai nyelvtörvény (a magyar delegáció mellett ülő finn lutheránus delegáció tagja éppen egy olyan kisebbségben élő svéd, akinek kisebbségi svéd nyelve második államnyelv Finnországban és minden finn diáknak kötelező az iskolában tanulnia – Skandinávia ilyen messze van).

Másrészt a több európai országban megjelenő roma ellenes cselekmények és általában az élesedő szociális feszültségek és az erősödő szélsőséges megnyilvánulások kerülnek szóba.

A konferencia zárónapja hétfő az ünneplés után újra a munkáé. Döntések, szavazások és a konferencia üzenetének végső megfogalmazása vár a küldöttekre.    

 

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben