350 éves a hamburgi Sankt-Michaelis-templom

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2011. március 17., 10:19 Legutolsó módosítás: 2011. március 17., 10:50

Hamburg – Ki ne ismerné a Michel-templomot, a Hansa város jelképét, azt az impozáns barokk alkotást, amelynek mozgalmas történelmi múlt áll a háta mögött. Háromszor rombolták le, háromszor építették fel újra. Vasárnap ünnepelték a Sankt-Michaelis-templom 350. évfordulóját. Forrás: dpa, evangelisch.de, evangelikus.hu / Horváth-Bolla Zsuzsanna

Két tűzvész, légitámadás, sok-sok keresztelő, esküvő, temetés és motoros istentisztelet – a Michel néven emlegetett templom sok mindent átélt már – magyarázta az Észak-Elbai Tartományi Egyház szóvivője, Mathias Benckert

1661. március 14-én avatták fel a hamburgi templomot, amely a város szimbólumává vált és Mihály arkangyalról kapta a nevét. A világ legnagyobb toronyórája itt van, hiszen átmérője mintegy nyolc méter. A tengerészek számára a torony évszázadokig fontos tájékozódási pont volt.

Az épület története az 1600-as évek elején kezdődött, amikor is pestis pusztított a városban és mivel több ezer ember halt meg, az akkori városfalon kívül is létrehoztak egy temetőt. Itt, a mai újvárosi részen azonban felépítettek egy kis kápolnát is, amely a St. Michael nevet kapta. A ma St. Ansgar-templom néven ismert istenháza gyorsan kicsinek bizonyult, ezért 1647-ben, Christoph Corbinus vezetésével egy nagyobb templom építését határozták el. 1661. március 14-én avatták fel torony nélkül a templomot, majd nyolc évvel később építették hozzá a tornyot is.

1750-ben egy villám miatt leégett az épület, de egy évvel később letették az új templom alapkövét. Johann Leonhard Prey és Ernst Georg Sonin kapták meg az újjáépítés feladatát, a templomot azonban csak 24 évvel később avatták fel.

Amikor Hamburgot elfoglalták a franciák, a templomot lóistállóként akarták használni, de a gyülekezet tagjai ezt megakadályozták azzal, hogy maguk ajánlottak fel istállókat a lovaknak.

1906-ban újabb tűzvész pusztította el a templomot, amikor a rézkupolát akarták megjavítani. Az egész templom szénné égett, s még a toronyőr is meghalt. Egy nappal később azonban már el is határozták az újjáépítést.

Negyven évvel később újabb katasztrófa jött: a második világháború bombái pusztították el az épületet. Csak 1952-ben tudták újjáépíteni.

Sok év felújítás áll most az épület mögött, hiszen a víz miatti rozsdásodás alaposan igénybe vette a tornyot, amelyet 13 millió euróért hoztak nemrégiben rendbe.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben