„Mint egyház arra biztatjuk az embereket, hogy őrizzék meg identitástudatukat”– reformátusok a szlovák nyelvtörvényről

Létrehozás: 2009. július 03., 10:25 Legutolsó módosítás: 2009. július 03., 10:31

Pozsony – Sajnálatos a nyelvtörvény, és ezzel a szlovák-magyar viszony tovább romlik majd – mondta Fazekas László felvidéki püspök. A Szlovák Parlament még kedden fogadta el az új nyelvtörvényt. E szerint szeptembertől kizárólag szlovák nyelven beszélhetnek egymással munkahelyükön a szlovák államigazgatási és önkormányzati hivatalok, illetve az általuk működtetett intézmények alkalmazottai. A nyelvtörvény tervezet szerint 100-tól 5000 euróig terjedő pénzbírság illeti azt, aki a hivatalos kapcsolatokban nem használja a szlovák nyelvet, valamint egyebek mellett az emlékműveken, a közérdekű és információs feliratokon is kisebbségi nyelvet használ. Forrás: reformatus.hu

Fazekas László szerint ez a törvény ütközik az Európai Unió által képviselt normákkal. A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke szerint ezzel a határozattal a magyar-szlovák viszony mindenképpen romlik majd a határon túl. „A szlovák testvéreink is balgaságnak és butaságnak nevezték az új törvényt” – mondta Fazekas László.

„Mi mindenképpen arra biztatjuk a magyarokat, hogy beszéljenek anyanyelvükön minden területen, mert én azt hiszem, ez a nyelvtörvény ütközik azokkal a normákkal, amelyek az Európai Unió képvisel – fogalmazott a felvidéki püspök. – Mint egyház arra biztatjuk az embereket, hogy őrizzék meg identitástudatukat. Ha egy gyermek magyar ajkú szülőktől származik, akkor járjon magyar iskolába, mert ez fontos a fejlődése szempontjából. Ugyanúgy védik a szlovák testvéreink is az identitásukat, de ezzel eddig soha nem volt semmi probléma.” – tette hozzá a püspök.

Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke azt mondta, a lépés intézményes magyarüldözést jelent Szlovákiában. „Ez egy három éves magyarellenes politika betetőződése és ezzel egy nyelvi rasszizmust intézményesítenek a szlovákok. A II. világháború óta nem volt olyan jogszabály, ami a kisebbségi nyelvhasználatot büntette volna.” – fogalmazott a politikus. „A jelenlegi szlovák politika föl akarja rúgni a kisebbségi status quot. Az elkövetkezendő éveknek nagyon fontos feladata, hogy ezt a folyamatot megfordítsuk és hatékony védelmet tudjunk nyújtani a felvidéki magyaroknak.”

A magyar miniszterelnök szerint a szlovák parlament által elfogadott államnyelvtörvény súlyosan árt a szlovákiai magyaroknak és a szlovák-magyar kapcsolatoknak is. Át kell gondolni, hogy az új fejlemények függvényében mikor és milyen tartalommal van ideje és értelme megtartani a kormányfői találkozót – tette hozzá Bajnai Gordon. A szlovák miniszterelnök, Robert Fico korábban rendben levőnek nevezte a nyelvtörvényt, és azt mondta: nem látja okát annak, hogy ez a kérdés veszélyeztesse tervezett magyarországi látogatását.
A pozsonyi parlament kedden hagyta jóvá az államnyelvtörvényt módosító javaslatot, amely a Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint korlátozza a kisebbségek anyanyelv-használati jogait. A jogszabály megsértéséért bizonyos esetekben akár 5000 eurós pénzbüntetés is kiszabható.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben