„Meg kell oldani a magyar lelki gondozás problémáját!”

Létrehozás: 2010. január 08., 12:21 Legutolsó módosítás: 2010. január 08., 12:22

Pozsony – Nem tett komolyabb pozitív lépést a szlovák katolikus egyház a magyar hívek lelki gondozásáért – véli a Magyar Koalíció Pártja (MKP) csütörtöki közleményében. A Szlovák Püspökkari Konferencia szerint az ellenzéki párt az egyház belügyeibe avatkozik. Forrás: hirtv.hu, Független Hírügynökség

A MKP az elmúlt években többször is kérte magyar püspök kinevezését, de az egyház válasza mindig az volt, hogy van elegendő, a magyar hívekkel is foglalkozó vezető.

A párt a nyitrai egyházmegyében tartja a leginkább elfogadhatatlannak a helyzetet, ahol a legtöbb magyar nemzetiségű katolikus él. „Az ő pasztorálásukkal megbízott Ján Pristac vikárius csak nagyon alacsony szinten bírja a magyar nyelvet” – jegyzi meg az MKP csütörtöki közleménye. Továbbra is elengedhetetlennek tartja, hogy a Szlovák Püspökkari Konferencia megoldja a magyar lelki gondozás problémáját, de azt ne a nacionalizmus, hanem a második vatikáni zsinat és a szentírás szellemében tegye.

A püspöki kar szóvivője, Jozef Kovácik szerint a párt egyházi belügyekbe avatkozik, és a vallás kérdését politikai célokra használja. A SITA hírügynökségnek a szóvivő leszögezte: mindent megtesznek a magyar hívekért is, de csak római katolikus és görög katolikus egyházat különböztetnek meg, szlovákot vagy magyart nem.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben