„Erősíteni kell a kereszténység jelenlétét Irakban!” – Megalakították a Keresztény Egyházvezetők Tanácsát

Létrehozás: 2010. március 31., 10:01 Legutolsó módosítás: 2010. március 31., 10:02

Bagdad – 14 egyház képviselőjének részvételével megalakították a Keresztény Egyházvezetők Tanácsát Irakban. A tanácshoz minden olyan egyház regisztráltatta magát, amelyeknek működését 1982 óta engedélyezték az országban, így katolikusok, ortodoxok és protestánsok egyaránt vannak az ökumenikus szervezetben. Forrás: epd.de

Az új tanács célja, hogy véleményeket, pozíciókat és döntési elhatározásokat adjanak az egyház és állam összefüggésében Irakban, hogy ezzel közös erővel nyomást gyakoroljanak a kormányzatra.

A tanács szeretné elérni, hogy a kereszténység is fontos jelenlévő tényező legyen az országban és ezzel az együttműködést és a közös cselekvést motiválják, anélkül, hogy összekevernék az egyházak belső ügyeit és egyháztesteit.

Az erről kiadott sajtóközleményben az alapítók hangsúlyozták a keresztény képzés fontosságát és azt, hogy mielőbb párbeszédet kell kezdeményezni az ország muszlim közösségeivel.

A tanács főtitkára dr. Avak Asadourian, az Iraki Örmény Ortodox Egyház érseke lett. Helyettese Basilius Guirgis al-Qass Moussa, az Iraki Szír-Katolikus Egyház érseke lett.

Az országban eredetileg 1,2 millió keresztényt regisztráltak, de feltehetően a poltikai, gazdasági és vallási viszonyok miatt ma már csak mintegy fél millióval lehet számolni.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben