„Az iszlám igazai”

Létrehozás: 2009. október 14., 10:30 Legutolsó módosítás: 2009. október 14., 10:32

Róma – Aziszlám igazai a címe annak a kiállításnak Rómában, amely azoknak a muzulmánoknak állít emléket, akik a náci üldözés alatt zsidók életét mentették meg. Forrás: Magyar Kurír

A tárlat részleteket mutat be olyan esetekből, amikor a II. világháború alatt muzulmánok zsidókat rejtegettek vagy segítettek. Ezeket a muzulmánokat a jeruzsálemi Jad Vasem intézet is méltán elismeri bátorságukért és kimagasló emberségükért. Párbeszédre mutatnak példát, mely minden akadályt legyőz – írja a SIR.

Mintegy 70 'igaz emberről' van szó. Igazak nemcsak a jeruzsálemi intézet elismerése miatt, hanem azért is, mert megvalósították a Korán egyik versében foglaltakat: „aki megment egy életet, megmenti az egész emberiséget."

A kiállítás a milánói Külföldi Missziók Pápai Intézetének egyik alapítványa kezdeményezésére Lombardia tartomány támogatásával jött létre. Első alkalommal a soá 2008-as emléknapján mutatták be Milánóban, majd Olaszország különböző részein iskolákban, könyvtárakban, kulturális központokban és plébániákban volt látható, s mindenütt alkalmat jelentett a találkozásra és a párbeszédre zsidók, keresztények és muzulmánok között.

A tárlat október 14-től 23-ig a római képviselőház épületében kap helyet, hétfőtől péntekig látogatható, a belépés ingyenes.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben