„Alábecsültük az elkövetett hibákat” – Pedofilbotrány Németországban

Létrehozás: 2010. március 01., 10:12 Legutolsó módosítás: 2010. március 01., 10:15

A német katolikus egyház nem mérte fel kellően korábbi helytelen cselekedeteit – ismerte el az elmúlt évtizedekben egyházi személyek által elkövetett, fiatalok elleni szexuális bűncselekmények kapcsán Robert Zollitsch freiburgi érsek, a német katolikus püspöki konferencia elnöke. Forrás: MTI

„Alábecsültük az elkövetett hibákat" – fogalmazott Zollitsch érsek azzal összefüggésben, hogy az elmúlt hetekben több olyan szexuális bűncselekményről érkezett hír, amelyet katolikus iskolákban korábban paptanárok követtek el diákokkal szemben. Az ezzel kapcsolatos botrány az elmúlt hónap végén a berlini Canisius jezsuita elitgimnáziumban robbant ki, de nem sokkal később hasonló visszaélésekről érkezett hír más németországi katolikus iskolákból is. Bár a vizsgálat még folyik, előzetes adatok szerint az elmúlt évtizedekben száznál is több ilyen eset történt. A katolikus püspöki konferencia ezt követően tűzte a tavaszi közgyűlésének napirendjére a kérdést.

Zollitsch érsek elmondta, hogy a jövőben határozottabban kívánnak fellépni a hasonló esetek megelőzésére. Ezzel összefüggésben nem zárta ki, hogy felülvizsgálják a katolikus egyház korábbi, a szexuális bűncselekményekre vonatkozó irányelveit, megfogalmazása szerint azokat több vonatkozásban szigoríthatják. Ennek kapcsán egyebek között azoknak az egyházi személyeknek a körültekintőbb kiválasztására utalt, akik az ilyen esetek feltárásával foglalkoznak.

Az érsek kilátásba helyezte azt is: a katolikus egyház a jövőben még inkább törekszik arra, hogy a gyanús esetek kivizsgálása érdekében gyorsabban és hatékonyabban együttműködjön az illetékes ügyészségekkel. Egyben megerősítette, hogy a püspöki konferencia bonni székhelyén egyfajta koordinációs központot hoznak létre az egyház, illetve az állampolgárok, továbbá az egyház és az állami hatóságok közötti kapcsolattartás bonyolítására.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben