„A keresztények hivatásuknál fogva vándorok” – a CCEE és a KEK közös bizottságának nyilatkozata

— Felvéve: , , , ,
Létrehozás: 2010. március 14., 10:24 Legutolsó módosítás: 2010. március 14., 10:25

Isztambul – Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának és az Európai Egyházak Tanácsának közös bizottsága március 11-én nyilatkozatot tett közzé, Isztambulban megrendezett éves találkozója végén. A megbeszélés idei témája a migráció jelensége volt. Forrás: Magyar Kurír

A résztvevők sorra vették, hogy az egyházak és ökumenikus szervezetek hogyan néznek szembe az elvándorlás jelenségével, és mit tesznek országos, európai és nemzetközi szinten azért, hogy befogadják a bevándorlókat és megkönnyítsék részvételüket a vendéglátó nemzet társadalmi életében.

A zárónyilatkozat megállapítja, hogy a migráció jelensége nem új sem Európában sem az emberiség történelmében. Ma minden hatodik embert érint az emberi mobilitás. A migrációt szabályozó igazságtalan normák miatt elsősorban a család intézménye szenved. Gyakran nem sikerül megvalósítani a családegyesítést, ami mindenekelőtt a gyermekeket sújtja. Európa talán még nem értette meg a maga mélységében ennek a jelenségnek a pusztító hatását a földrész jövőjét illetően. Világosan le kell szögezni, hogy társadalmaink nem nélkülözhetik a családokat. A családok egysége nem pusztán a személyek, hanem az egész társadalom javát szolgálja.

Az egyházak és az államok egymástól eltérő távlatokban foglalkoznak a migráció jelenségével. A keresztények „hivatásuknál fogva” vándorlók, mivel úgy tekintenek magukra, mint mozgásban lévő, előrehaladó személyekre. A keresztények magatartását az igazságosság és a karitatív tevékenység irányelvei határozzák meg – olvasható a zárónyilatkozatban.

Mindenütt el kell ismerni minden személy méltóságát, beleértve az illegális bevándorlókat és a menekülteket is. Ezzel együtt el kell ismerni az államok felelősségét saját állampolgáraik és a nemzeti kulturális örökség védelmét illetően. A migrációs jelenség sürgető felhívás a strukturális, kulturális és gondolkodásbeli változásra – írják a CCEE és a KEK képviselői.

Felhívják a figyelmet azokra az ideológiákra is, amelyek Európában terjedőben vannak, és amelyek sértik a személy méltóságát. Ezek aggodalommal töltik el az egyházakat, mivel antropológiai felfogásuk távol áll az élet kultúrájától és a család természetes modelljétől. Súlyos kérdést jelentenek azok az állítólagos értékek, amelyeket az Európai Unió néhány képviselője az európai törvényhozás révén megpróbált elterjeszteni az egyes országokban, különösen az oktatás, a vallás szerepe, az élet és a hagyományos család, valamint a személy identitása terén. A diszkrimináció-ellenes törvénytervezet különösen súlyos következményekkel járhat az egyházak életében és tevékenységében.

A találkozó fontos témája volt még a vasárnap, mint pihenőnap védelme, valamint a családegyesítésre vonatkozó európai rendszabályok felülvizsgálata.

A CCEE és a KEK továbbá megerősítették szándékukat, hogy tovább folytatják a párbeszédet az európai muzulmánokkal.

A közös bizottság következő találkozójára 2011. február 17-e és 20-a között kerül sor a szerb fővárosban, Stanislav Hocevar belgrádi érsek meghívására.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben