2011-ben a drezdai Kirchentagon már lesz közös úrvacsora?

Létrehozás: 2010. június 24., 14:32 Legutolsó módosítás: 2010. június 24., 14:36

Drezda – Németországban 2011 nyarán rendezi meg a Németországi Protestáns Egyház (EKD) a következő Egyházi Napokat, amelyen elképzelhető, hogy a különböző felekezetek tagjai együtt vehetnek majd úrvacsorát. Forrás: epd.de, evangelisch.de, evangelikus.hu

Eckhard Nagel, a Második Ökumenikus Egyházi Napok protestáns elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy portestánsok és katolikusok együtt járuljanak majd a szentséghez. A 33. Német Evangélikus Kirchentag 2011. június 1. és 5. között kerül megrendezésre a szász tartományi fővárosban és a mottója: „ Ott lesz a te szíved is” lesz. Kereken százezer látogatót várnak az eseményre.

Nagel szerint a reformra való hajlandóság egyik jele az, hogy a Németországi Protestáns Egyház (EKD) Tanácsa és a Katolikus Német Püspöki Konferencia úgy tervezi, hogy a különböző felekezetű házaspárok számára közös úrvacsoravételi lehetőséget rendeznek.

A Protestáns Egyházi Napok főtitkárnője, Ellen Ueberschär ehhez még hozzátette azt is, hogy a Német Püspöki Konferencia vezetője, Robert Zollitsch ennek érdekében el fog utazni Rómába és tárgyalni fog a pápával. Ha a katolikus egyház beleegyezik a tervekbe, akkor a házaspárok együtt ünnepelhetnék az úrvacsoravételt.

A Második Ökumenikus Egyházi Napok rendezvényén, Münchenben is volt katolikus-protestáns közös úrvacsoravétel, ám ebbe a hivatalos katolikus egyház nem egyezett bele. A hivatalos közös ünnepség egy vesperás istentisztelet volt, ahol ugyan úrvacsoravétel nem volt, de protestáns, katolikus és ortodox keresztények együtt törték meg a kenyeret és mintegy húszezren, ezer asztal köré csoportosulva fogyasztották el azt, München belvárosában.

Az úrvacsora katolikus és protestáns értelmezésének különbözősége miatt állt meg az ökumenikus reformfolyamat és a két egyház közötti közeledés.

Katrin Göring-Eckardt az EKD világi vezetője szerint jövőre különösen is ökumenikus jellegű lesz a protestáns rendezvény, és ezt arra alapozza, hogy a Drezda-Meißeni Katolikus Egyházmegye püspökével, Joachim Reinelttel különösen is szívélyes volt a napokban folytatott megbeszélésük. Megbeszélték, hogy konfirmandusok és bérmálók találkozni fognak egymással az ünnepen és lesz közös Mennybemeneteli istentisztelet, június 2-án, a Drezdai Stadionban.

Egy évvel a Kirchentag előtt már lerögzítették a témákat is, az ökumenén túl a szociális igazságosság, a teremtésvédelem és a globalizáció kérdései, az európai válságkezelés is napirenden lesz.

A Kirchentag 14 millió euró költségvetésű rendezvény, amelyből 5,5 milliót az ország, két milliót a város, egy milliót a Szász Tartományi Egyház és 400.000 eurót pedig a szövetség fizet. Ehhez jönnek még a résztvevők által fizetett díjak és a szponzorok támogatása.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben