18 évvel ezelőtt választották meg az első evangélikus püspökasszonyt

Létrehozás: 2010. április 06., 09:55 Legutolsó módosítás: 2010. április 06., 09:57

Hamburg – 1992. április negyedikén választották meg Maria Jepsen evangélikus püspökasszonyt. Az akkoriban 47 éves asszony beiktatása világviszonylatban is kisebb fajta „forradalmi tett” volt, hiszen ő volt az első püspökasszony nem csak Németországban, hanem az egész világon. Forrás: epd.de, evangelikus.hu

A hivatalbalépés nem volt könnyű döntés a teológus asszony számára. Konzervatív lelkészek egyre másra azt a bibliai versert idézgették, hogy „az asszony halgasson a gyülekezetben” és „egyoldalú feminista teológiai meggyőződést” vágtak a fejéhez.

De Jepsen mégsem hagyta magát és szociális-politikai véleménynyilvánításaival, bátorságával nőként is állást foglalt. 1992-ben aztán a püspöki szék mellett a Németországi Protestáns Missziósművek elöljárójává is kinevezték.

Ez egy olyan forradalom volt, amelyért érdemes voltharcolni. „Sok minden megváltozott azóta. Minden meghatározó grémiumon képviseltetik ma már magukat a nők” – mondta Maria Jepsen büszkén 60. születésnapján. 2002-ben Maria Jepsent tíz további évre újraválasztották hivatalában.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben