1400 éves kolostor romjait tárták fel Sir Bani Yas szigetén

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2010. december 15., 10:13 Legutolsó módosítás: 2010. december 15., 10:18

Egy 1400 évvel ezelőtt épült keresztény kolostor romjait tekinthetik meg az érdeklődők Sir Bani Yas szigetén. Az ásatásokat végző régészek nyilatkozata szerint az Egyesült Arab Emírségek egyetlen ismert szerzeteskolostora az iszlám előtti időkből származik – szerepel az Abu Dhabiban megjelenő The National nevű napilap december 12-i számában. Forrás: Magyar Kurír

A kolostor és a hozzá tartozó templom romjait 1992-ben fedezték fel az Egyesült Arab Emirségek Sir Bani Yas nevű szigetén, amely mintegy 200  kilométerre nyugatra fekszik Abu Dhabitól. Régészeti szakvélemény szerint a kolostort 600 körül építhették, körülbelül 30–40 nesztoriánus szerzetes élhetett falai között, akik 750 körül – erőszakos beavatkozások nélkül – hagyták el a közösség épületét.

E lelet azt bizonyítja, hogy a kereszténység jobban elterjedt az Arab-félszigeten, mint ahogy azt korábban feltételezték – hangsúlyozta a The National nevű napilapnak adott nyilatkozatában az ásatást vezető Joseph Elders. Arra is fény derült, hogy az egykori kolostorban egy külön helyiség szolgált a zarándokok fogadására. Feltételezhető tehát, hogy igen sok látogatója volt a szent épületnek – tette hozzá az anglikán egyház vezető régésze. A nesztoriánusok e kolostora valószínűleg jelentős kegyhely volt az Indiába vezető kereskedelmi útvonalon.

A kolostor romjainak felfedezését követően, 1993 és 1996 között folytatták a feltárás első munkálatait, Zayed bin Sultan Al Nahyan sejknek, az Egyesült Arab Emírségek alapítójának kezdeményezésére, akinek a szigeten található egyik rezidenciája. 2009-ben, Mohammed bin Zayed herceg rendelte el az ásatás folytatását.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben