A pápával kapcsolatos vicce miatt menesztettek egy újságírót

Létrehozás: 2009. július 17., 08:17 Legutolsó módosítás: 2009. július 17., 08:18

Róma – Menesztették a RAI olasz közszolgálati televízió híradójának vatikáni rovatából azt az újságírót, aki heves vitát kiváltó módon viccelődött XVI. Benedek pápáról. Roberto Balducci, a RAI harmadik csatornája híradójának (Tg3) vatikáni tudósítója vasárnap este XVI. Benedek pápa audienciájáról tréfásan azt találta mondani, hogy a kutyát sem érdeklik a pápa szavai – közölte az MTI. Forrás: MTI

Az újságíró megjegyzése élénk vitát váltott ki, a RAI felügyeletét ellátó parlamenti bizottság alelnöke, a baloldali Demokrata Párt képviselője, Giorgio Merlo elítélte a Tg3 „egyházellenes kisiklását”. A pápa személye igen kényes téma Olaszországban, a vele való viccelődések vagy a személyét érő bírálatok mindig heves vitát váltanak ki.

Az újságíró a tv-híradó igazgatójához intézett levelében a Vatikán iránti tiszteletét fejezte ki, és sajnálkozott a cégnek okozott károk miatt.

A híradó igazgatója, Antonio Di Bella közölte, hogy hétfőn beszélt Federico Lombardi vatikáni szóvivővel. Hangsúlyozva, hogy a csatorna szerkesztési irányvonalát mindig azt jellemezte, hogy „nagy figyelemmel és tisztelettel viseltetett az egyház és az egyházfő irányába”. Lombardi atya tudomásul vette az igazgató nyilatkozatát.

Az újságíró menesztése a rovatból komoly, de szükséges döntés volt – kommentálta kedd este a döntést Luca Borgomeo, a katolikus tv-nézők szövetségének elnöke.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben